Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
TV 2-reporterne Bent Skjærstad og Pål S. Schaathun befinner seg i Kharkiv, nord-øst i Ukraina, kun fem mil fra den russiske grensen.
Annonse
Ifølge Skjærstad ble en russisk bakkeoffensiv stanset rundt 8 kilometer fra bykjernen tidligere torsdag, og ukrainerne ødela russiske pansrede kjøretøy. De to journalistene har hørt drønnene fra flere russiske angrep mot militær-installasjoner utenfor byen i dag.
– Det er gjort flere forsøk fra russerne på å komme forbi det som er ringveien rundt Kharkiv, men de har ikke lyktes, sier Skjærstad i en telefonsamtale med Journalisten.
TV 2-medarbeiderne har så langt hørt artilleriangrep, flyangrep og trolig rakettangrep mot områder utenfor Kharkiv. Skjærstad sier folk i byen er redde.
– De forsøker å ta ut penger fra minibankene, butikkene er tomme for brød og flere butikker er stengt. Mange prøver å forlate byen og flere har søkt tilflukt innendørs og i undergrunnsstasjonene i byen.
Flykte vestover
Kharkivs innbyggere hadde sett for seg å flykte vestover dersom det verste skulle skje, sier Skjærstad, men nå står hele landet i flammer.
– De i villrede. De ser et behov for å flykte, og de frykter at en russisk bakkeoffensiv vil bryte gjennom og lykkes med å innta byen. Stemningen er dyster her.
Skjærstad sier de var forberedt på situasjonen de er i før de reiste, og understreker at konflikten er årsaken til at de er tilstede.
– Både jeg og Pål har opplevd dette tidligere og føler oss så trygge som det er mulig der vi er. Vi bor på et hotell midt i byen med mye internasjonal presse og kollegaer vi har kjent i mange år. Vi har hele tiden retretten planlagt, så godt som det er mulig, og jeg tror ikke russerne kommer til å behandle oss forferdelig om de kommer hit og vi er her fortsatt, sier han.
Annonse
Vil østover
Skjærstad og Schaathun hadde egentlig planer om å reise østover mot Donetsk og Luhansk torsdag, men den russiske invasjonen satte en stopper for planene.
– Nå må vi ta vurderinger hele tiden. Plutselig er det trygt å reise til området vi planla å dra. Vi er her for å forstå hva som foregår og å bringe forståelsen til seere og lesere hjemme i Norge. Og så får vi gjøre det så godt vi kan
Han forteller at de er godt forberedt og kan fortsette å jobbe selv om mobilnettet ryker, og at de har nok av sikkerhetsutstyr. Mentalt er de også godt forberedt på å bli i Øst-Ukraina.
– Dette har jeg jobbet med i lange tider. Når man er mentalt forberedt på hvilke situasjoner som kan møte deg, er man forberedt på en dag som denne - og det som langt verre er, sier han - og legger til:
– Hvis ikke hadde jeg heller holdt meg hjemme. At man møter redde mennesker og verre, må man håndtere underveis.