Usikre på fordelene

Edda-redaktør i tvil om deskprosjekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag fortalte Journalisten at Edda Media har nedsatt ei gruppe som ser på mulighetene for å etablere en sentralisert desk som skal brekke om avisene i mediekonsernet.

Tirsdag ble de ansattes mening om prosjektet kjent, og de er skeptiske. Ifølge en uttalelse fra styret i NJ Edda frykter man at prosjektet vil bidra til å forringe journalistikken i avisene, blant annet fordi journalistene må bruke mer tid på å få sakene tilpasset malene fremfor journalistikken.

Høy produktivitet

I lokalavisen Gjengangeren i Horten brekkes avisen av journalister. Ansvarlig redaktør Torgeir Lorentzen sier at han er sikker på at det vil bli en lang debatt om prosjektet, for det har både fordeler og ulemper.

– Vi har en ekstremt høy produktivitet og gjør alt selv. Og legges produksjonen regionalt eller sentralt så får vi naturlig nok folk frigjort til å gjøre journalistikk, men så er det igjen slik at noen skal betale for arbeidet som gjøres på et slikt senter, sier Lorentzen.

I tillegg tror redaktøren at noen aviser produserer avissidene sine kjappere enn gjennomsnittet, noe som kan være førende for å argumentere for å gjøre ombrekkingen selv.

En annen ulempe ved å sentralisere redigeringen av sidene, er at avisene også får et uttrykk som blir mer uniformt.

– Men vi har jo det på nett i dag.

Usikkert i Drammen

Drammens Tidendes ansvarlige redaktør forteller at han ikke har konkludert ennå. I mediehuset Geir Arne Bore leder, brekkes allerede to fådagers aviser; Eiker Avis og Lierposten.

Bore er med i utredningsutvalget, og selv heller han begge veier for sin avis.

– Det er i utgangspunktet krevende å se for seg, men teknologien kan samtidig åpne for muligheter. Kan ressursene frigjøres til formål som er mer tjenlig for leserne våre, så skal vi gjøre det.

I Drammens Tidende ønsker de hver dag å ha et par sider med en artikkel som gir en dypere leseropplevelse, gjennom blant annet grafikk og kart.

– Og det vil være mer krevende om desken sentraliseres, sier Bore.

Han legger til at malstyring kan være et godt verktøy.

Lokalt særpreg er viktig

Ansvarlig redaktør Erling Omvik i Fredriksstad Blad er en av tre redaktører i gruppen som utreder sentraliseringen av deskene. Han er usikker på hvor bra en slik sentralisering er. Selv har han brukt mange timer gjennom karrieren på design, skrifttyper, punktstørrelse og er av dem som tror på den håndlagde avisen.

– Det er viktig at avisen også utseendemessig går i takt med befolkningen, og med et sentralisert produkt vil man måtte gi slipp på det lokale særpreget, sier Omvik til Journalisten.

Uvant og vanskelig

Omvik sier at det ved sentralisering vil bli et mer enhetlig design i papiravisene. Og viser til at det er tilsvarende på Eddas nettaviser i dag, men Omvik er usikker på om dette lar seg oversette til papir.

– Det er en uvant og en noe skremmende tanke å se for seg avisen uten eget deskmannskap. Den journalistiske prosessen varer fram til siden er designet, så dette kan være steget over i en nye tid.

Omvik understreker at man er nødt til å se dette prosjektet i forhold til situasjonen avisene befinner seg i. Han mener det er et stort sparepotensial i å gjennomføre et slikt prosjekt, og noen av disse ressursene kan benyttes til journalistikk og innsats i nye kanaler.

Point of no return

NJ i Eddas styre påpekte i en uttalelse at det etter flytting av ombrekkingen i Finnmark Dagblad, Fremover og Lofotposten er blitt slik at vaktsjefene administrer mer og coacher mindre.

Omvik mener at det særlig i overgangsfasen vil være krevende  å arbeide med maler mot en sentraldesk, men tror samtidig at dette kan bedre seg etter hvert som rutiner blir innarbeidet.

– Jeg oppfatter dette som et vanskelig og krevende prosjekt. Det er viktig å finne ut av hva man taper på å ha en sentral desk mot mange lokale.

Powered by Labrador CMS