Martine Aurdal vil ikke fortelle hva hun stemte ved Stortingsvalget. Foto: Birgit Dannenberg

– Det forteller jeg ikke

Svært få redaktører og journalister vil si hva de stemte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vi får «vite» hvordan Stortinget hadde sett ut dersom bare journalister hadde stemmerett hver eneste vår. Og som oftest blir det et venstrevridd storting.

Forvalte

Professor i sammenlignende politikk Frank Aarebrot pleier å presentere disse undersøkelsene på Nordiske Mediedager i Bergen. Han tror norske journalister har misforstått når de holder hemmelig hvilket parti de stemte ved valget. Aarebrot mener troverdigheten til journalistene vil bli styrket dersom vi oppgir hvilket parti som sto på stemmeseddelen.

I den ånd valgte Journalisten å ringe rundt til et knippe journalister og redaktører for å spørre hva de stemte ved stortingsvalget.

– Det har jeg ikke tenkt å fortelle til noen. Jeg har en jobb hvor jeg er satt til å forvalte et verdigrunnlag. Det har jeg gjort ved at Fevennen flagget et syn om regjeringsalternativ, for meg er det en viktigere oppgave enn å fortelle hva jeg selv stemte ved valget, sier Hans Christian Vadseth til Journalisten.

Privilegiet

Heller ikke Trine Eilertsen i BT ønsker å fortelle hva det sto på stemmeseddelen hennes. Hun er heller ikke sikker på om hun er enig med Aarebrot.

– Det er det samme som å si det spiller inn på måten vi dekker sakene på, det mener jeg det ikke gjør. Da kan vi som alle andre nyte privilegiet med hemmelig valg, sier redaktøren.

Selv Carsten Bleness i Dagsavisen vil holde hva han stemte hemmelig. Dagsavisen uttrykte over hele forsiden mandag sin begeistring for den rødgrønne regjeringen. Forsiden med lederen var signert av redaktørkollegiet i avisen.

– Det vil jeg ikke svare. Det er god praksis i Norge at det er hemmelig valg, sier Bleness.

Meningsløs

Også Bleness avviser Aarebrots argumenter for å fortelle hva man har stemt.

– Det er meningsløst utsagn. Jeg representerer en avis og den har på en kraftig måte oppfordret leserne å stemme på ett alternativ. Det jeg la i urnen er ikke for offentligheten. Men det kan ikke være noe tvil om Dagsavisens ståsted. Det ville vært en bombe om vi ikke støttet venstresiden, sier han.

Mangeårig politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen, har gjennom valgene siden midten av 1990-tallet gitt sine betraktninger om situasjonen mens stemmene telles opp. Journalisten ringte, uheldigvis, og vekket Kristiansen for å spørre hva han stemte.

– Jeg forteller aldri hva jeg stemmer. Jeg tilstreber å være så objektiv som mulig.

Ryddig

I Havnelageret i Oslo leder Martine Aurdal samfunnsavdelingen til Dagbladet. Aurdal skriver kommentarartikler på avisens sisteside om politikk. Også hun er knapp.

– Det får du ikke vite, svarer hun umiddelbart.

Heller ikke hun er enig med Aarebrot.

– Jeg vet det er noen som er av den oppfatning. Jeg ikke redd for å mene om saker i det store og hele, men det jeg stemmer på vil jeg holde for meg selv. Jeg synes det er ryddig at journalister som jobber med politikk ikke gjør det.

Hva stemte du under valget? Del på twitter #mittvalg, eller i diskusjonsforumet her på Journalisten.no.

(For ordens skyld stemte undertegnede på Venstre)

Powered by Labrador CMS