Hamar Arbeiderblad deler ikke lenger saker som dette på Facebook. Foto: Skjermdump.

Har sluttet å dele saker om flyktninger på Facebook

– Vi har ikke ressurser til å følge med på alle de stygge kommentarene som kommer på denne typen saker, sier redaktøren i Hamar Arbeiderblad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For noen måneder siden besluttet sjefredaktør Carsten Bleness og de andre i ledelsen at de ikke lenger skal dele saker som omhandler flyktninger, asylsøkere og asylpolitikk på Facebook. Bleness sier at Hamar Arbeiderblad, som alle andre aviser, ser på Facebook som en fin arena for å åpne opp for dialog og debatt.

Sjefredaktør i Hamar Arbeiderblad,Carsten Bleness.

– Men etter hvert så vi at saker innen dette temaet ble oversvømt av grove, rasistiske kommentarer. Da besluttet vi at vi ikke lenger kan dele dem på Facebook. Vi har rett og slett ikke ressurser nok til å følge med på kommentarfeltene. 

Bleness har ikke tall på hvor mange kommentarer de har måttet slette, men det har vært mange, og de har vært stygge.

– Og når til og med kommentarfeltet på en sak vil delte om at en buss har kjørt av veien ender med grove kommentarer om flyktninger, sier det mye om debattklimaet rundt dette temaet.

Bleness sier at samtidig som de har valgt å ikke dele slike saker, vet han også at dette er saker som engasjerer og som dermed har mange lesere. 

– Det er klart at vi vil jo i utgangspunktet at så mange som mulig leser sakene våre, men ikke for enhver pris. 

Prinsipuelt uenig

Journalisten har spurt to andre lokalaviser for å høre deres tanker rundt dette. Selv om saker som handler om flyktninger og asylpolitikk får flere ufine kommentarer enn andre saker har verken Fredriksstad Blad eller Nordlys vurdert å gjøre det samme som HA. 

– Nei, jeg må si at jeg er prinsipielt uenig i en slik avgjørelse. På den måten fjerner man en viktig debattarena, sier sjefredaktør René Svendsen i Fredriksstad Blad.

Han forteller at avisa deler saker etter hva de tror engasjerer, og har aldri vurdert å ikke dele en sak fordi de frykter stygge kommentarer.

– Men vi vet jo av erfaring at det er enkelte saker vi må følge ekstra godt med på. Da tar vi heller den ekstra jobben når det kreves.

Kan ikke ta ansvar for andre

Samfunnsredaktør Lasse Jangås i Nordlys forteller at de deler alle saker som normalt på Facebook, og at de nok kommer til å fortsette med det. 

– Men det er helt åpenbart et problem. Nesten hver gang vi legger ut en sak om dette temaet, så kommer det en eller flere kommentarer vi må fjerne. Så vi er nødt til å følge veldig godt med. 

Samfunnsredaktør i Nordlys, 
Lasse Jangås. Foto: Nordlys.

Likevel tror Jangås at de verste kommentarene er utenfor avisas kontroll, nemlig når andre deler avisas saker.

– Derfor tror jeg grepet HA har tatt har begrenset effekt. Deler man sakene selv, har man i hvert fall et redaktøransvar og en bedre kontroll.

Dette er også noe Svendsen i FB påpeker. Han mener at når avisene ikke deler denne typen saker selv, risikerer man at debatten løper løpsk uten noen som helst kontroll fra avisen selv.

– Ja, det er klart jeg har tenkt på dette, sier Bleness. – Men vi har et redaktøransvar for det vi deler, og derfor har vi valgt å gjøre det vi kan for å kontrollere det så godt vi kan. Deling foregår jo på Facebook hele tiden, også av våre saker, men vi kan ikke ta noe ansvar for andres profiler.

Powered by Labrador CMS