Den 7. januar i 2015 angrep væpnede muslimske ekstremister redaksjonslokalene til Charlie Hebdo i Paris. Sjefredaktør Stéphane Charbonnier og de profilerte karikaturtegnerne og politiske satirikerne Georges Wolinski, Jean Cabut og Bernard Verlhac ble drept.

Frankrike venter på dom i Charlie Hebdo-saken

14 personer er tiltalt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag faller dommen i rettssaken mot 14 personer som er tiltalt for å ha bidratt til planleggingen og gjennomføringen av terrorangrepet mot Charlie Hebdo.

De tre som angrep satiremagasinet Charlie Hebdo og en jødisk butikk i Paris i januar 2015, er døde, men 14 andre har de siste månedene møtt i retten i Paris, tiltalt for medvirkning.

Påtalemyndigheten krever straffer på mellom fire år og livstid for de involverte. Tre av de tiltalte har ikke vært til stede i retten. De tre, Hayat Boumedienne og brødrene Mohamed og Mehdi Belhoucine, antas å ha reist til IS-kontrollerte områder i Nord-Irak og Syria. Rapporter har antydet at de er døde, men dette er ikke bekreftet, og det er fortsatt arrestordrer utstedt mot dem.

Dommen fra retten som er opprettet for å håndtere terrorsaker, måtte vente ettersom rettssaken ble utsatt på grunn av koronapandemien og smitte blant noen av de tiltalte.

Retten tar ikke bare stilling til angrepet mot redaksjonslokalene til Charlie Hebdo, men også angrepet som fulgte på et jødisk supermarked sør i Paris. Til sammen 17 mennesker ble drept i angrepene.

De tre gjerningsmennene ble skutt og drept av politiet i to ulike aksjoner 9. januar for snart seks år siden. Før det mener påtalemyndigheten de fikk hjelp på alle stadier i planleggingen, inkludert hjelp til å skaffe våpen.

To av medhjelperne, Ali Riza Polat og Mohamed Belhoucine, risikerer livstid i fengsel for medvirkning til terror, det mest alvorlige tiltalepunktet i saken.

Powered by Labrador CMS