Charlotte Haug debatterte korona-dekningen under Nordiske Mediedager.
Foto: Skjermdump
Forsker om koronadekningen:
– Overrasket og litt sjokkert
Debatterte poenger fra Medieundersøkelsen.
Der norske journalister og redaktører selv er overveiende fornøyd med hvordan mediene har dekket koronapandemien, er tallet lavere hos leger og sykepleiere. De er også mer kritiske enn folk flest til koronadekningen.
Det er en av konklusjonene fra Medieundersøkelsen 2021.
– Veldig overrasket
Da poenger fra undersøkelsen ble debattert under Nordiske Mediedager fredag, deltok forsker Charlotte Haug i debatt med blant andre VG-sjef Gard Steiro.
Hun etterlyste spesielt kritisk søkelys på myndighetenes valg, og sa:
– Jeg er ikke fornøyd. Én sak og én side har vært dekket i ett år nå. Jeg skjønner godt at alle stimlet sammen 12. mars og skrev det som ble sagt da. Men jeg er veldig overrasket og litt sjokkert over at redaksjonene ikke har tenkt på hvor spesiell denne saken er, og spurt seg hvordan de skulle dekke den. Da snakker jeg ikke om smitten, men det Erna Solberg sa: De mest inngripende tiltakene i fredstid, sa Haug.
Hun la til:
– Hva betyr det at en demokratisk valgt regjering gjør så dramatiske inngrep? Det hadde jeg forventet at man gikk inn på. Ikke 12. mars, men iallfall etter et år.
Haug er seniorforsker ved SINTEF, lege og blant annet tidligere redaktør for Tidsskrift for Den norske legeforening.
– Tatt tid å få ut informasjon
Hun fikk tilsvar fra Gard Steiro:
– Jeg er nok litt uenig i at vi ikke stilte slike spørsmål. Koronadekningen hadde en første fase der veldig mye handlet om å formidle informasjon. Men jeg mener ulike medier har dekket de problemstillingene du etterlyser, ganske godt. Men det har vært vanskelig, og det har tatt tid å få ut informasjon, sa Steiro, med henvisning til innsynsavslag og manglende journalføring i det offentlige.
Også nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet understreket at offentlig innsyn har vært en utfordring gjennom pandemiåret.
– Det har vært tungt å få innsyn og informasjon om helt sentrale ting som har skjedd på bakrommet hos myndighetene, sa Hansen.
Steiro illustrerte problemet med tilgang til helsesektoren:
– I VGs arkiv, etter dette året, har vi flere bilder fra pandemibekjempelsen i Sverige, Spania og Italia enn fra norske sykehus.