Line Andersen fotografert etter at det i dag ble kjent at hun og NRK har inngått et forlik.

Mener arbeidsrettssaker ikke kan dekkes som om det var en stor straffesak

– Er tatt helt ut av proporsjoner, sier Svein Tore Bergestuen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medias dekning av Line Andersen-saken har ikke vært forsvarlig og er tatt ut av alle proporsjoner, konkluderer Svein Tore Bergestuen.

Kritikken kommer i denne ukes episode av podkasten Tut & Mediekjør som Bergestuen driver sammen med Eva Sannum og Christian Lyder Marstrander.

– Det er interessant å følge med på dekningen av denne saken. Og da sikter jeg ikke til den offentlige skittentøyvasken som foregår, men hvordan mediene velger å rapportere så dramatisk, minutt for minutt, med alle detaljer, sier Bergestuen - og fortsetter:

– Det kan ikke være slik at arbeidsrettssaker skal dekkes som om det var en stor straffesak. Dette handler om Line Andersen som arbeidstaker. Det som brettes ut om henne i mediene nå, om private helsedetaljer, familiære forhold og personlige utbrudd mellom kolleger, er det noe som angår allmennheten?

Trioen bak podkasten Tut & Mediekjør. Fra venstre Svein Tore Bergestuen, Eva Sannum og Christian Lyder Marstrander.

«Allmenn nysgjerrighet»

Han får støtte av medprogramleder Sannum:

– I saken mellom Andersen og NRK brukes nok en gang begrepet «allmenn interesse» som et argument for redaksjonenes publiseringer. Og nok en gang mener jeg dette begrepet brukes feil, sier Sannum.

– «Allmenn interesse» betyr ikke det samme som allmenn nysgjerrighet. At lesere kan tenkes å være interessert i alle personlige og dramatiske detaljer om en kjent person i en konfliktsak, er ikke ensbetydende med at det er riktig å servere dem.

Hun peker videre på at «hun har selv oppsøkt offentligheten» ofte er en frase man hører fra journalister og redaktører når de begrunner redaksjonelle valg knyttet til dekningen av kjendiser. Sannum mener imidlertid at det ikke forsvarer den massive dekningen.

– Det er teknisk sett riktig at Andersen har bragt denne saken til offentligheten ved å bringe den til retten. Rettsprosesser i Norge er offentlige, og heldigvis for det. Men det betyr jo ikke dermed at alt skal offentliggjøres i pressens spalter, sier Sannum.

Stort problem

– Dersom logikken er at en «kjendis» som «oppsøker offentligheten» gjennom å bringe en sak til domstolen betyr at det er carte blanche for å grafse og viderebringe alt til nysgjerrige avislesere, da har kjendiser i realiteten et stort problem i det offentlige systemet. Når man vet at alt som foregår der er forhåndsdefinert som offentlig skue, vil man vil jo la være å foreta seg det som andre vil anse naturlig, nemlig å bringe saker inn for retten for en objektiv vurdering, konkluderer hun.

I podkasten kommer det også fram at mange lyttere har reagert på dekningen.

– Vi har fått rekordmange lytterhenvendelser om denne saken. Mange skriver til oss og undrer seg over detaljene i dekningen. De er kritiske til hvordan personlige og private detaljer blir brettet ut i spaltene, sier Christian Lyder Marstrander.

Fredag ettermiddag ble det klart at NRK og Line Andersen har inngått et forlik.

Powered by Labrador CMS