Cable News Network var det verdens første kabelnettverk for nyheter. 1. juni feirer kanalen 40 år.

CNN feirer 40 år

Var første nyhetskanal med 24-timers dekning

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag er det 40 år siden CNN startet sendingene som verdens første nyhetskanal med 24-timers dekning. I dag er kanalen forhatt av USAs president Donald Trump.

Cable News Network var som navnet sier, verdens første kabelnettverk for nyheter med 1 million abonnenter fra starten 1. juni 1980.

Få år senere var CNN tilgjengelig for 40 millioner amerikanere som var tilknyttet kabelnettverk, og ved hjelp av satellitter var CNN snart det første verdensomspennende TV-nettverket.

Selv i lukkede samfunn som Sovjetunionen var CNN tilgjengelig, iallfall på luksushoteller der vanlige russere ikke hadde så lett tilgang, og det ble umulig for eksempel for Cuba å holde CNN ute.

Bak nettverket sto karismatiske og eksentriske Ted Turner, som hadde arvet et reklamenettverk fra sin far, og som la nettverkets hovedkontor til Atlanta, der de fortsatt holder til.

Eksentriske Ted Turner lanserte CNN for 40 år siden.
Bernie Shaw og Peter Arnett (bildet) formidlet direkte de første amerikanske flyangrepene på Bagdad i 1991.

Gjennombrudd med Golfkrigen

Blant store begivenheter som CNN var først til å dekke på direkten, var havariet til romfartøyet Challenger i 1987 og den første Irak-krigen i 1991.

Mange husker da CNNs journalister Bernie Shaw og Peter Arnett formidlet direkte de første amerikanske flyangrepene på Bagdad sent på natten i januar det året.

– Dette er Bernie Shaw. Noe holder på å skje utenfor. La oss fortelle våre seere hva vi ser: Himmelen over Bagdad lyser opp, vi ser blendende eksplosjoner over hele himmelen, rapporterte Shaw da de første bombene traff byen.

1 milliard seere

De levende bildene fra Golfkrigen ble etter hvert fulgt av over 1 milliard seere over hele verden, og gjorde en gang for alle CNN til et viktigere nettverk enn de tre tradisjonelle amerikanske nettverkene ABC, NBC og CBS.

Christiane Amanpours sterke dekning av krigen i Bosnia på begynnelsen av 90-tallet regnes for å ha vært en viktig faktor for at president Bill Clinton til slutt grep inn mot Serbia.

CNNs Christiane Amanpour dekket blant annet krigen i Bosnia på 90-tallet.
Kaffegjester i Damaskus ser intervju med Bashar Assad på CNN.

11. september

Siden ble CNN det første nettverket som kunne melde at et fly hadde truffet World Trade Center i New York 11. september 2001, da ankeret Carol Lin avbrøt en reklame for å vise den dramatisk hendelsen.

CNN kunne filme direkte fra sine kontorer på Manhattan da det andre flyet traff bygningene.

CNN ble etter hvert nettverket som hadde den mest omfattende dekningen av amerikanske valg, blant annet i 2008 da Barack Obama ble valgt, og i 2016 da Trump ble valgt. De detaljerte sendingene stat for stat hele natten gjennom etter amerikanske valg, følges av valgnerder overalt.

Mange kopier

Etter hvert som årene gikk, oppsto en rekke andre 24-timers nyhetsnettverk, både i USA og andre land.

Først var det BBC som tok opp konkurransen, senere blant annet France 24 og Al Jazeera, og her i Norge TV 2s Nyhetskanalen. Alle fulgte CNNs scenografioppskrift med breaking news på et tikkerbånd nederst på skjermen.

Selv om CNN var pioneren, er nettverket i USA for lengst forbigått av Fox News i antall seere.

CNN-korrespondent Jim Acosta ble en periode nektet adgang til Det hvite hus.

Forhatt av Trump

Enda CNN bestreber seg på å være upartisk, regnes kanalen for å være på den liberale siden i USA, mens Fox News, som ikke legger skjul på sin konservative slagside og nære bånd til president Trump, har kapret de republikanske seerne.

I løpet av årene som Trump har vært president, har CNN og stjernereportere som Anderson Cooper, Wolf Blitzer og Jake Tapper funnet det stadig vanskeligere både å være upartisk og faktabasert på samme tid.

Kanalen har dermed pådratt seg Trumps høylytte vrede, som kaller CNN fake news, enda kanalen er beskyldt for å ha hjulpet Trump å bli valgt med den omfattende dekningen av hans enorme valgmøter i 2016.

Flere av CNNs reportere blir til stadighet regelrett skjelt ut av Trump under pressekonferanser, og en av dem, sjefkorrespondenten i Det hvite hus, Jim Acosta, ble til og med nektet adgang inntil det vedtaket ble trukket tilbake etter at CNN gikk til søksmål.

Powered by Labrador CMS