Minneord:

John Bompengo fotografert i rettssalen da Joshua French sto tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa i 2013.

NTBs fikser og faste frilanser i Kongo døde lørdag av covid-19

John Bompengo etterlater seg kone og ni barn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NTBs fikser og faste frilanser i Kinshasa, John Bompengo, døde lørdag kveld etter at han var blitt syk med covid-19 for litt over en uke siden.

Vi kom i kontakt med John i 2013 etter tips fra AP i forbindelse med French/ Moland-saken, etter at de var blitt overført fra Kisangani til militærfengselet i Kinshasa. Han tok de første bildene for NTBscanpix etter at Tjostolv Moland hadde tatt livet sitt. Vi tilbragte en travel lørdag med fjernstyre ham fra Oslo, på franskengelsk via mobil og han på motorsykkel, rundt i Kinshasa slik at han kunne ta bilder av de norske rettsmedisinerne og etterforskerne fra Kripos som skulle delta under obduksjonen av Moland.

Forholdet til døde kropper er litt annerledes i Kongo enn i Norge, og John skjønte ikke helt at vi ikke kunne bruke alle bildene han etter hvert fikk vippet over, men han fant fram, kom seg helt inn på obduksjonssalen og fikk levert.

Da fotograf Erlend Aas og undertegnede reiste til Kinshasa like oppunder jul samme år var det John som tok i mot oss i for oss et ganske kaotisk land.

Han var en svær mann vi etter hvert lærte oss å stole helt på. Alltid med et kamera, og alltid klar for våre mer eller mindre gjennomtenkte forslag. Han forsøkte å gi oss et krasjkurs i hvordan Kongo ikke var helt som Norge, men vi forsto det nok ikke fullt ut med en gang. Konstrasten var rett og slett for stor.

Han var en svær mann vi etter hvert lærte oss å stole helt på. Alltid med et kamera, og alltid klar for våre mer eller mindre gjennomtenkte forslag.

Likevel, han fikk oss inn i fengselet der French satt, med kameraer og utenfor all besøkstid, han satte oss i kontakt med ministre på høyeste nivå i regjeringsapparatet og han passet på så vi ikke ble ranet eller det som verre var på åpen gate. Og han lærte oss til å være forsiktige med, men ikke frykte de mange soldatene med sine AK-47 som var overalt hvor vi skulle jobbe.

Rettssaken mot Joshua French strakk veldig ut i tid og jeg tilbrakte til sammen over en måned i Kinshasa vinteren 2013/14, først et par uker med Erlend, siden med Marte Christensen (nå Aftenposten).

På dagtid gikk jeg aldri ut i byen uten følge av John eller vår like trofaste sjåfør Jules (som måtte inn etter at Erlend og jeg slo fast at bilen til John rett og slett var livsfarlig på alle måter), og som var enn venn av John.

Jeg hadde ganske aktiv kontakt med John fram til Joshua French returnerte til Norge, men har også hatt litt forbindelse med ham etterpå.

John Bompengo ble 52 år. Han etterlater seg kone og ni barn. Han var en modig fotograf og journalist, veldig kjent i Kinshasa og Kongo ettersom han i over 20 år uredd oppsøkte både politiske hendelser og blodige demonstrasjoner, såvel som at han dekket fotballandslagets reiser i hele Afrika.

Livet i Kongo er hakket tøffere enn i vår del av verden og han jobbet både for AP og Reuters (under forskjellige navn) og var i tillegg en viktig del av flere redaksjoner i Kinshasa, ikke minst den uavhengige FN-radioen Radio Okapi.

Powered by Labrador CMS