- Det er viktig at vi prøver å finne motstemmer som har kompetanse til å være motstemmer, og at vi ikke konstruerer uenighet, sa VGs Gard Steiro i dagens debattSkjermdump fra Nordiske Mediedager
Journalister ønsker mangfold blant koronaekspertene. Men folket er uenig
Nyborg som til daglig er forsker ved Seksjon for revmatologi ved Oslo Universitetssykehus, mente styresmaktene i Norge ikke hadde kontroll på krisen og at Norge ville se 150.000 døde om ikke alle isolerte seg i minst 14 dager.
I 30 minutter pratet Nyborg uavbrutt. Det var ikke før mot slutten av sendingen helsedirektør Bjørn Guldvog og overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, fikk ordet.
– FHI, helsemyndighetene og Nyborg ble fremstilt der som om de var likestilte som eksperter i Debatten, påpeker Knudsen - og fortsetter:
– Journalister og redaktører ønsker seg et mangfold av eksperter, men det gjør ikke publikum, det gjør heller ikke legene eller sykepleierne som er spurt i Medieundersøkelsen.
– Det er ikke ofte i min forskning jeg ser så klare forskjeller som her. Journalistene og redaktørene er totalt i utakt med de andre gruppene. Det er to vidt forskjellige verdener, sier Knudsen
Han mener dette kan antyde at journalistene og redaktørene heller mer mot at Debatten-episoden, var rett.
Om valget står mellom helsemyndighetene og mangfold blant ekspertene, mener publikum at uttalelser fra helsemyndighetene er viktigst.
– Men det er jo ikke nødvendigvis sånn at det å få en sak belyst fra flere sider faktisk hjelper. Det kan skape såkalt «falsk balanse». Det er det samme med klimadebatten. Skal du ha en klimafornekter med i Debatten, eller skal du høre på de klimaforskerne som sier «jo da, det er menneskeskapte klimaendringer», spør han.
– Så den måten ekspertene blir plukket ut på, og grunnene til at det blir diskusjoner i for eksempel Debatten, har ikke nødvendigvis hold i hva publikum har behov for?
– Nei, i hvert fall ser det ikke slik ut nå under en pandemi.
– Jeg har ikke data som forklarer disse forskjellene, men det er rimelig å anta at legene, sykepleierne og publikum tenker at i hvert fall under en pandemi er det helsemyndighetene som er viktigst, sier han til Journalisten.
Knudsen tror at journalistene og redaktørenes svar rett og slett kommer fra ryggmargsrefleksen. Den journalistiske logikken tilsier at en sak bør belyses fra flere sider, fordi en sak har som regel flere sider. Flere stemmer er viktig for å belyse dette.
– Samtidig ser vi at media ikke vil være et mikrofonstativ for helsemyndighetene. De vil være med å definere hva som er de gode og viktige stemmene. Men det er det ifølge våre tall i så fall bare journalistene og redaktørene som mener.
Annonse
Motstemmer med kompetanse
Medieundersøkelsen ble lagt fram og diskutert under Nordiske Mediedager i dag.
Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, da i debatten at norske medier har vært gode på å intervjue dem som bør bli intervjuet.
– Det har vært en bratt læringskurve også for journalistene dette året, sa Hansen.
Om omtale av forskningsresultater, sa han:
– Vårt utgangspunkt for omtale er at studiene er av en viss størrelse, helst fagfellevurdert, og publisert i et anerkjent tidsskrift. Men vi har også sett eksempler på studier på tidlig stadium som blir omtalt, sa han under debatten som ble ledet av NRK-journalist Sigrid Sollund.
Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, var enig i at det siste året har vært en bratt læringskurve for journalister og redaktører. Han mente det er viktig å forstå hva som er en reell debatt og hva som bare er «skinn-uenighet».
– Det er viktig at vi prøver å finne motstemmer som har kompetanse til å være motstemmer, og at vi ikke konstruerer uenighet, sa han.