Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet vil ikke svare konkret på hvorfor avisen har skjult flere artikler om diktaturstaten Nord-Korea for søkemotorene. Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix

Dagbladet skjulte 16 artikler om Nord-Korea for søkemotorer

NRKbeta forsøker å løse «nett-mysterium».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fra perioden 2012-2014 har Dagbladet gjemt 16 artikler om diktaturstaten Nord-Korea. NRKbeta har forsøkt å finne ut hvorfor.

Det Dagbladet har gjort, er å legge inn en rekke artikler i robots.txt-filen som den ikke ønsker at søkemotorer skal indeksere.

En robots.txt-fil sørger for at filer et nettsted ikke ønsker skal dukke opp i søk, ikke gjør det. Det er imidlertid uvanlig å liste opp en rekke nyhetsartikler her.

Man skulle tro den enkleste måten å komme til bunns i dette er å kontakte Dagbladet, skriver NRKbeta. Så enkelt er det imidlertid ikke.

– Dette var noe vi gjorde midlertidig for noen år siden. Bakgrunnen var redaksjonelle vurderinger. Meningen var at disse skulle gjenopprettes ganske raskt. Det gjør vi nå, svarer nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.

Han sier også at det i tillegg er sikkerhetsmessig vurderinger som ligger bak, noe han også bekrefter overfor Journalisten. Han ønsker imidlertid ikke å gå inn på detaljer.

NRKbeta skriver at alle artiklene er skrevet av en journalist, enten alene eller sammen med andre. Artikkelforfatteren er en tidligere ansatt i Dagbladet.

På spørsmål om hvorfor hans artikler er «usynliggjort», svarer vedkommende i en sms til NRKbeta:

– Det kan nok stemme. Men siden jeg ikke jobber i DB lenger, så lar jeg dem håndtere dette, hvis du har videre spørsmål.

NRKbeta spekulerer om årsaken kan være at Dagbladets daværende journalist har forsøkt å få visum til landet. En annen utenriksjournalist, som også er anonym i artikkelen, sier at det ikke er usannsynlig.

– Det er ikke helt uvanlig. Det er jo så banalt at når du søker visum til et land som journalist så vil ganske mange gjøre et kjapt googlesøk. Klarer du å komme deg ut av det så er mye gjort.

Les hele saken hos NRKbeta.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at Dagbladet ikke vil si hvorfor artiklene er skjult. Det er ikke helt riktig. Dagbladet svarer at det skyldes redaksjonelle og sikkerhetsmessige vurderinger. Nyhetsredaktør Frode Hansen vil imidlertid ikke gi flere detaljer.

Powered by Labrador CMS