Torsdag kveld delte Norwegian Online News Association (Nona) - bedre kjent som Netthoder - ut prisen for Årets netthode.
Og Årets netthode ble tidligere Nona-leder, Ingeborg Volan, redaktør for publisering og visuell journalistikk i Dagens Næringsliv. I tillegg ble det heder til VG og Fædrelandsvennen.
Årets netthode: Ingeborg Volan
Juryens begrunnelse:
Prisen Årets netthode skal gå til enkeltpersoner som har gjort en spesiell innsats for å bringe norske nettmedier videre og personer som har løftet nett i sin organisasjon og/eller i den norske mediebransjen.
Få har preget arbeidet med digital journalistikk i Norge slik årets vinner har gjort. Årets netthode er en mester til å fange opp nye trender, nye metoder og nye verktøy, og vedkommende stiller alltid opp, deler og forklarer for hele bransjen.
Med en genuin interesse for både teknologi og journalistikk, leveres resultater hvor enn hun jobber. Små lokalaviser, store riksmedier og regionaviser har alle fått lære og blitt inspirert til å ta digitale kvantesprang av årets vinner. Hun har digitalisert ikke bare en enkelt redaksjon eller mediehus, men løftet bransjen som helhet videre i den digitale tidsalderen.
Årets netthode jobber både med å utvikle digitale produkter og digital journalistikk, men også med å utvikle organisasjoner til å bli digitale fyrtårn for fremtiden. Hun bidrar i en rekke fora både nasjonalt og internasjonalt, og har engasjert seg for digital journalistikk langt utover det man kan forvente. Hennes sterke endringsvilje og brennende engasjement er en katalysator for digital endring som medie-Norge skal være glad for. Juryen er overrasket over at hun ikke har vunnet denne prisen tidligere, det er derfor på overtid at hun hedres med denne utmerkelsen.
Årets netthode er Ingeborg Volan!
Årets digitaljournalistikk, liten redaksjon: Fædrelandsvennen for Klasse 9c
Juryens begrunnelse:
Prisen for årets digitaljournalistikk - liten redaksjon - skal gå til et journalistisk prosjekt som fornyer og forbedrer digitaljournalistikken. Prosjektet skal vise til nyskapende kildearbeid, fortelling eller presentasjon med digitale virkemidler, og prosjektet skal skille seg ut ved å utfordre tradisjonelle format eller utnytte eksisterende rammer spesielt godt. Alt dette og mer til gjør årets vinner.
Prosjektet er systematisk, ekstremt grundig og et etisk prakteksempel til etterfølgelse. Dette er velplanlagt og nytenkende helt til siste bit av det digitale puslespillet. Et imponerende forarbeid og forberedelser ligger bak dette kompliserte rigget, som ser så enkelt og sømløst ut for brukeren. Her går det lokale mediehuset den ekstra mila og bygger - og designer alt fra bunnen av. Dette er imponerende for en liten redaksjon.
Prosjektet har på en nytenkende og «hands on»-måte klart å treffe de unge på deres premisser. Istedenfor å snakke om ungdommene, får de unge endelig komme til orde og fortelle om sin egen opplevelse av det å være ung i dag.
Prosjektet har tatt i bruk de fleste digitale flatene som finnes der ute, for å treffe en størst mulig gruppe med innholdet, og har lagt en tydelig publiseringsstrategi for å gi en alderstilpasset presentasjon for jevnaldrende unge, deres foreldre og besteforeldre.
Den digitale presentasjonen har fått et uttrykk inspirert av stories-funksjonen på instagram og snapchat. Et uttrykk lik de unges egen form for historiekonsumering. Dette valget er smart men også krevende, da de unges forventninger til kvalitet er ekstremt høye. Her lander prosjektet stødig og leverer på alle fronter.
I tillegg til å være digitalt helt i forkant for hva små redaksjoner presterer, er dette også et prosjekt som gir et grundig innblikk i en gruppe de aller fleste drømmer om å nå. Det er bygget en unik tillit, som forvaltes på mesterlig vis av både fotografer og journalister.
Prosjektet er inspirert av Adresseavisen, og bør videre inspirere mange andre redaksjoner i både kildearbeid og digital fortellerteknikk. Vi håper alle ser til Fædrelandsvennen og lar seg inspirere av dette.
Årets digitaljournalistikk liten redaksjon er Klasse 9C fra Fædrelandsvennen.
Årets digitaljournalistikk, stor redaksjon: VGs corona-spesial
Juryens begrunnelse:
Så enkelt – så komplisert – så viktig! Årets beste digitale journalistikk er årets viktigste journalistikk.
Når krisen treffer reiser redaksjonen seg på hjemmekontoret, bretter opp ermene og lager et rigg vi ikke visste at vi trengte. Når landet går i lock down og informasjonsbehovet er enormt, er det landets beste digitalredaksjon som viser vei, holder hodet kaldt og faktaene klare. Ikke bare har de til tider bedre kontroll på faktaene enn norske myndigheter, de blir også brukt som offisielle tall fra Norge internasjonalt.
Dette er komplisert datainnhenting og enorme mengder informasjon som presenteres ekstremt forståelig, lettfattelig og tydelig. Akkurat det folket trenger når usikkerheten og rådvillheten hersker - gjort forståelig for hvermann med et øyekast. I en tid der reglene stadig endrer seg, trenger vi noe som er enkelt og oversiktlig. Et uvurderlig tilskudd til hverdagen i den stadig utviklende krisen.
At redaksjonen har overskudd, evne og stamina til å så maratonet ut og kontinuerlig utvikle tjenesten er intet annet en ekstremt imponerende. Dette er digitaljournalistikk i verdensklasse!!!
Prosjektet har satt standard for faktaformidling i hele verden, og redaksjonen har nok en gang vist vei med metodikk og journalistikk. Det oser troverdighet og tillit av jobben som legges ned, noe de vanvittige brukertallene er et godt eksempel på. Folk går dit hvor de har tillit til at informasjonen er korrekt og forståelig.
Det er enormt imponerende at et slikt utviklingsarbeid, som krever godt teamarbeid, har blitt gjennomført uten fysisk kontakt – på hjemmekontor. Et virkelig digitalt prosjekt i alle ledd. Dette er den største digitale samfunnstjenesten gjennom pandemien.
Prosjektet treffer alle og omhandler alle, uavhengig av bosted, alder eller samfunnslag. VGs corona-spesial er tidenes største suksess på VG.no, men akkurat nå er det digitaljournalistikkens viktigste bidrag til samfunnet.
Årets digitaljournalistikk stor redaksjon er VGs corona-spesial.