Pressens faglige utvalg under ledelse av Alf Bjarne Johnsen. Arkivfoto: Kristine Lindebø

Tidligere FpU-nestleder klaget inn iTromsø, Harstad Tidende og Dagsavisen for metoo-saker

Klager mener han ikke burde vært identifisert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag behandler Pressens Faglige Utvalg (PFU) parallellklagen mot de tre mediene. Det er tidligere FpU-nestleder Kristian August Eilertsen som står bak klagene.

Det var i februar at iTromsø og Harstad Tidende skrev at Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) hadde mottatt varsler om seksuell trakassering mot politikeren. Klagen gjelder 19 artikler publisert i perioden februar til mars, samt en kommentar publisert i Dagsavisen i juni.

De tre mediene er klaget inn for til sammen sju punkter i Vær varsom-plakaten, inkludert om opplysningskontroll, saklighet og omtanke, identifisering og samtidig imøtegåelse.

Identifisering

I klagen mot iTromsø skriver politikeren at han mener han ikke er gitt mulighet til å forsvare seg, at iTromsø har hatt selektiv kildebruk og at de ikke gjorde nok for å få en kommentar fra ham. Han mener også det ikke var riktig å navngi ham.

– Jeg mener avisene kunne ha skrevet sakene uten å identifisere meg. Jeg er anklaget for forhold som strekker seg langt bak i tid. Jeg mener også at hverken min rolle eller påståtte handlinger forsvarer identifisering, heter det i klagen mot iTromsø.

Avisen mener den ikke har brutt god presseskikk. iTromsø beskriver kildearbeidet som grundig og bredt og forsvarer identifiseringen blant annet med at han er folkevalgt til kommunestyre og fylkesting.

Avisen mener den har gitt klageren tilbud om samtidig imøtegåelse, men erkjenner at da de ikke fikk en kommentar fra ham dagen frem mot deadline, kunne ha skrevet at politikeren tidligere overfor avisen hadde benektet å gjøre det han var anklaget for.

Eget kildearbeid

Mye av klagen mot iTromsø gjelder ifølge PFU-sekretariatet også Harstad Tidende ettersom de samarbeider om stoffutveksling. Harstad Tidende avviser også brudd på god presseskikk, og understreker at de har gjort egne redaksjonelle vurderinger rundt publiseringene.

– I innledende fase støttet Harstad Tidende seg i all vesentlighet på iTromsø sitt kildearbeid, men også vi var i telefonisk kontakt både med varslerne og med klager. Sistnevnte har i så måte hatt full anledning til samtidig imøtegåelse i de sakene som Harstad Tidende selv har laget, skriver avisen til PFU.

Dagsavisen, som altså publiserte en kommentar i juni, mener det var berettiget å identifisere fordi det var kjent og dokumentert at Fremskrittspartiets organisasjonsutvalg hadde gitt ham en kraftig advarsel for brudd på partiets etiske retningslinjer.

Avisen viser også til at politikeren stilte opp på Medieleder-konferansen i Bergen i mai og fortalte om sine erfaringer.

– Således kan ikke identifisering i Dagsavisen i etterkant av alt dette sies å ha gitt noen merbelastning, skriver Dagsavisen til PFU.

Powered by Labrador CMS