Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Torsdag reiste NRK-fotograf Lokman Ghorbani hjem til Norge etter å ha oppholdt seg halvannen uke i krigsherjede Ukraina. Han har også tilbragt én uke ved den polsk-ukrainske grensen.
Annonse
– Folk her er desperate. Det er mye lidelse blant befolkningen, lite mat i butikkene og ødelagte hjem. Ingen smiler her, vi får bare tunge blikk, sier Ghorbani til Journalisten.
Sammen med NRK-kollega Yama Wolasmal, har Ghorbani blant annet laget seks reportasjer til Dagsrevyen fra Ukraina, ikke uten utfordringer.
– Det er ikke lett å være her, og det er flere ting som gjør jobben tøff å utføre, sier Ghorbani.
Vet hvordan der er
Han beskriver situasjonen som urolig og dramatisk: Nettet er ustabilt og gjør distribusjonen av dekningsinnhold vanskelig. Gatelysene er av på natten, og det er portforbud etter klokken 22.
Det er også flere begrensninger for hva som er lov å filme.
For noen dager siden ble Ghorbani og Wolasmal stoppet av politiet som krevde identifisering og sletting av opptaksinnhold. De har også måttet forklare seg til politiet etter at de var ute på gata og skulle gå hjem etter at de ikke rakk portforbudet.
Ghorbani er født i Kurdistan. Hans far var opptatt av kurdisk selvstyre og var geriljajeger før han fikk amnesti. Ghorbani flyktet i 2000 og kom til Norge alene to år senere, som 26-åring. Med bakgrunn i egne erfaringer, forstår Ghorbani godt hvordan det ukrainske folket har det nå.
– Jeg har den erfaringen fra min egen barndom. Byen min i Kurdistan var under angrep da jeg bodde der. Her i Ukraina er det også folk som har mistet alt. De har mistet hjemmene og slektningene sine. På utsiden lever folk sine liv, men her har folk i praksis ingen tid til å faktisk leve.
Annonse
– Ingenting kan sammenlignes
Ghorbani har jobbet som fotograf i NRK siden 2010, etter å ha studert medie og kommunikasjon på Gjøvik og enkamera-regi på Høyskolen i Innlandet Lillehammer.
I november 2021 ble Ghorbani og journalist Halvor Ekelandpågrepet i Qatar, og satt 32 timer i varetekt. Tidligere har han blant annet dekke IS-konflikten i Nord-Irak og dokumentert fra flyktningleir i Hellas.
Ingenting han har sett tidligere kan sammenliknes med situasjonen ukrainere står ovenfor nå, sier han.
– Her er det full krig, og det finnes ekte risiko for å bli drept. Det er en livsfarlig situasjon.
Vil gjerne tilbake
For noen dager siden viste Dagsrevyen en reportasje av Ghorbani og Wolasmal. De intervjuet en eldre ukrainsk dame som hadde mistet hjemmet sitt etter at det ble rasert under et russisk angrep. Hun gråt tungt fremfor kameraet, det gjorde inntrykk på Ghorbani.
– Det er ikke en lettelse i det hele tatt å dra hjem nå. Jeg tenker mye på folkene jeg har møtt her og hva som vil skje med dem videre. Alle vi snakker med her lider.
Det er tredje gangen Ghorbani er i Ukraina i år, men han vil gjerne dra tilbake til landet hvis NRK sender ham ned igjen.
– Selv om det er veldig vanskelig og farlig å være i Ukraina, så aksepterer jeg at det er en del av jobben. Det er viktigere å finne ut av sannheten, sier han og legger til:
– Jeg føler jobben min her er meningsfull og viktig. Norge trenger å forstå hva som virkelig foregår her.
Annonse
Uro og usikkerhet
Under oppholdet i Ukraina har han flere ganger våknet midt på natten av lyden av flyalarm, og av hotellresepsjonen med bekymringer om mulige angrep. Og midt under en reportasje ved en barneskole som hadde blitt bombet i byen Zjytomyr, omtrent 150 kilometer vest for Kyiv, gikk flyalarmen igjen. Da forlot journalistene ruinene, og kom tilbake senere for å fullføre reportasjen.
– Vi må tenke mye på egen sikkerhet. Det er grunnen til at vi for eksempel ikke har vært i Kyiv, på grunn av situasjonen og journalister som har blitt drept der.
Det er vanskelig å vite hvor og når angrepene skjer, noe som skaper stor uro og usikkerhet blant befolkningen, men også for NRK-journalistene. De tar forbehold om risiko så godt de kan og følger sikkerhetsrutiner, uttaler Ghorbani.
– Vi har med en tolk, Nadiya Opryshko, som registrerer alt som foregår på lokale medier. Vi bruker bilen som base og jobbstasjon, og den har alltid full tank med drivstoff så vi kan rykke ut fra konfliktsoner med en gang hvis vi blir angrepet.
– Vi har også hjelm og skuddsikre vester dersom det skulle oppstå skyting på gata, men det er uansett rakettangrepene som er den største bekymringen, sier han.
– Bemerkelsesverdig innsats
Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, syns Ghorbani og Wolasmal har gjort en bemerkelsesverdig god innsats i Ukraina, i likhet med alle journalistene han har sendt ned tidligere.
– De klarer å komme innpå folk og klarer å vise den sivile lidelsen i Ukraina. På den måten får vi krigens realitet tett inn i den norske virkelighetsforståelsen, sier han til Journalisten.
– Jeg tenker at enhver journalist tar med sin egen bagasje, og det er bra og viktig at vi får ulike perspektiver frem, sier han om at både Ghorbani og Wolasmal selv har vært flyktninger.
– Sikkerhet er vår første prioritet, og vi tar nøye vurderinger om hvor vi forflytter oss. Men det er klart at drapene på journalistene gjør inntrykk på oss, og viser volden og alvorligheten i krigen. Vi var forsiktige før, og er enda mer forsiktige nå.
Nå som Wolasmal og Ghorbani er kommet hjem til Norge, er det Øyvind Nyborg og fotografen Håvard Hagen som vil ta deres plass i Ukraina. NRK prøver kontinuerlig å ha noen som kan dekke krigen på nært hånd, uttaler Mikkelsen. Bilen NRK har i Ukraina er der på fast basis.