TV 2-reporter Haakon Eliassen.

NRK, vi vil vite hvorfor

KOMMENTAR: Det holder ikke å beklage eller unnskylde seg, skriver Haakon Eliassen i TV 2.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lørdagsrevyen står i mine øyne for kvalitet. Som journalist beundrer jeg spillerommet man får til å forvalte journalistikk. 

Men så går noe fullstendig feil. Rom-kvinnesaken slippes på luften.

Spørsmålet var ikke om eller når det kom en beklagelse. Men hvorfor valgte NRK å kjøre saken? 

Krav på svar

Det holder ikke å beklage hendelsen eller unnskylde seg med at ”dette var en feilvurdering”. Jeg vil vite hvorfor statskanalen bevisst førte hundretusenvis av seere bak lyset.

Et barn og offer for menneskehandel ble satt ut i skogen. Og en kriminell kvinne dømt for menneskehandel ble valgt som case i NRKs forsøk på å skape en dypere forståelse for romkultur.

I beste sendetid undergraver NRK det arbeid som er nedlagt i forkant av norgeshistoriens mest omfattende menneskehandelssak. Den effekten skal selvsagt heller ikke undervurderes.

Hensikten med hele reportasjen var jo åpenbart å vise at det var skivebom å fengsle den gråtende romkvinnen. At det hele kanskje mer var et juridisk overgrep basert på manglende kulturforståelse.

Sikkerhetskultur

I næringslivet snakker en ofte om sikkerhetskultur. Og om gode rutiner for å unngå fatale tabber og feil. Når uønskede hendelser og katastrofer inntreffer er et av de første og elementære spørsmål alltid: hvorfor?

I dette tilfelle mener jeg at det ikke er vurderingsevnen som svikter. Det er langt verre. Ærlighet og etiske spilleregler legges i skuffen. Øynene lukkes. Og Lørdagsrevyen snurrer film.

Det feiles også på min arbeidsplass og blant kolleger og i redaksjoner landet over, i større og mindre grad. Hver dag. Nyanser utelates. Overdreven slagside, spissing og selektive utvalg av fakta og kommentarer påvirker helheten. Og noen ganger misser vi helt utilsiktet. Man kan si at dømmekraften sviktet.

Slurv og tidspress

Elendig research, glemte tilsvar, feilaktig bruk av statistikk og tall. Slurv, dårlig tid og mangelfull kompetanse. Med stor sikkerhet haker jeg selv av de fleste av disse punktene, og muligens noen flere til.

Men et slikt overtramp som i dette tilfelle skjer forhåpentlig svært sjelden i min bransje. Og når det skjer er det uheldig fordi det også rammer hele pressen. Det underbygger fordommene fra skeptikere og kritiske røster som snakker om kjøpejournalistikk, agendajournalistikk og lignende.

Jeg var sammen med den omtalte jenten i flere timer en vårdag i fjor. Datteren til den gråtende romkvinnen fra fengselscellen i Bergen fortalte hvordan hun var blitt solgt og voldtatt av diverse menn. 

I reportasjen som TV 2 Nyhetene sendte, omtalte vi henne som ”Eva”. I Lørdagsrevyen valgte NRK likegodt å offentliggjøre hennes navn.

 Jentas historie og dommen er trist og tragisk fra ende til annen. Ingen medier har så vidt jeg vet i ettertid stilt kritiske spørsmål ved dommen.  Og jeg har ikke lest en eneste kommentar eller leder skrike ut om justismord.

Underveis dekket også NRK saken grundig. Journalisten som laget saken for Lørdagsrevyen satt på alle viktige - og nødvendige - opplysninger.

Det hele skal ha kulminerte i en heftig disputt. Men kanskje tenkte NRK: Sendt er glemt.

 Absurd

Sett fra innsiden av et mediehus virker det hele absurd. Også mannen i gaten vil oppleve det slik vil jeg tro. Nå vil vi vite hvorfor ble innslaget sendt.

Hvem tok beslutningen? Og med hvilke vektige argumenter? Hvorfor ble kritiske stemmer feid til side. Og hva blir konsekvensene?

 Dette er spørsmål NRK må kunne svare på. Alternativt begrunne hvorfor ikke.

 Dette er spørsmål NRK og vi andre i pressen krever svar på – hver eneste dag. Vi jager svar og beklagelser fra politikere, næringslivsledere og maktmennesker generelt.

 I mine øyne er ikke det kritiske blikket like skjerpet når en skal gå egen bransje nærmere etter i sømmene.

 Når helsevesenet begår grove feil avkrever vi svar. Når en statsråd misbruker makt vil vi vite hvorfor og for så å kreve hans eller hennes avgang. 

 Hadde vi omtalt en politisk sak med samme eksplosive kraft som denne, hadde pressen stått på døren døgnet rundt inntil fullstendig svar var avgitt.

Det bør også skje i denne saken. NRK må svare.

––––––––-

Slik dekket TV 2 overgrepet mot romkvinnens 11 år gamle datter og domfellelsen.

––––––––—

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS