- Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
- Innlegget ble først publisert på kulturbloggen LeffesLab. Gjengitt med tillatelse.
Det skjer nesten ingenting på kulturfronten i Norge. I hvert fall hvis vi skal tro NRK Dagsrevyens dekning av nyhetsdøgnet. En opptelling i forrige uke viste at seks Dagsrevyen-sendinger i løpet av 30 dager har vært kjemisk renset for kulturstoff.
Høsten 2004 var stemningen stor i Kulturavdelingen i NRK. To dager i uka, hver tirsdag og torsdag, rett etter Kveldsnytt ville avdelingen være ansvarlig for en fem minutter lang tv-nyhetssending med kulturstoff. Daværende kultursjef Nita Kapoor målbar entusiasmen «kulturfolket» følte.
– Dette er en satsing vi er fryktelige glade for. Vi har ti års erfaring med kulturnyheter i radio. På sikt ønsker vi oss flere dager i uken, uttalte Kapoor til Aftenposten like før oppstart i august det året.
Hun innrømmet at fem minutter kanskje ikke var altfor mye, men framholdt det som «en start».
– Poenget er at dette gir et fokus på kultursektoren. Det kan bidra til å løfte kulturens politiske betydning. Det er også bevisstgjørende for NRK selv.
Glemt og bortgjemt
Tre år etter så det enda bedre ut. Kulturnytt fikk daglige sendinger mandag-torsdag på NRK2. Det var bare en liten hake. Seertallene på NRK1 var større enn på NRK2, og sendetiden som nå var blitt lagt til ettermiddagen var ikke akkurat det beste for ratingen. Året etter klagde derfor ledelsen i Kulturavdelingen over at programmet var altfor bortgjemt. Man ønsket «en mer synlig plass og bedre tidspunkt».
Ønsket ble ikke bønnhørt. I stedet ble tv-sendingen av Kulturnytt nedlagt i 2009, ifølge NRK for «å styrke kulturdelen i etablerte nyhetssendinger».
– Nyhetsavdelingen ønsker å satse enda mer på kultur i det nye året. Vi mener det skjer best ved å løfte kultursaker inn i våre etablerte nyhetssendinger, uttalte daværende nyhetsredaktør Jon Gelius til nrk.no.
Fra vondt til verre
Tolv år etter kan vi konstatere at forsikringene bare var tomme ord. NRK Dagsrevyen er kringkasterens overlegent største og mest etablerte nyhetssending. Men der er det svært liten plass for kultur. De aller fleste dagene er det kun ett kulturinnslag i Dagsrevyen, og på de dagene som avviker fra normalen er det like vanlig med null innslag som med to.
En vareopptelling foretatt de siste 30 dagene (perioden 8. februar til 8. mars) viser at Dagsrevyen i 20 av disse inneholdt ett kulturinnslag. De resterende ti dagene var det kjemisk fritt for kultur seks dager, mens det var fire dager med to innslag. Aldri mer.
Listen blir ikke særlig mer imponerende av at vi her har tatt med stort og smått, fra ti sekunder med Dolly Parton som synger vaksinesang til en sak om språkloven (som kanskje strengt tatt ikke hører hjemme i kategorien kulturnyheter?). I tillegg handlet hele fire av innslagene om NRKs egen programsatsing Melodi Grand Prix, mens et femte egentlig var et sportsinnslag med litt kultur integrert (Super Bowl og Amanda Gorman).
Dårlige unnskyldninger
En åpenbar innvending kan være at NRK er mer enn Dagsrevyen, og at kulturen er bredt dekket andre steder i allmennkringkasteren. Ja, det stemmer. Det finnes mange og gode kulturprogrammer i NRK-universet. Likevel viser NRKs egne tall (årsrapport) at mens kategorien «kunst/kultur/medier» i NRK1 og NRK2 utgjorde 14,2 prosent av programflaten i 2010 var andelen redusert til 7,5 prosent i 2019.
Og for kulturnyheter på tv finnes ingen programmer. Der fins bare Dagsrevyen. Og de har nesten ikke noen kulturinnslag i det hele tatt. Fraværet av kultur i Dagsrevyen er tidligere forklart med at man helst ønsker å unngå rene lanseringssaker og at de fleste kultursaker ikke er så «hardtslående som vi ønsker», slik Dagsrevyens Annette Groth uttrykte det overfor fagbladet Journalisten en del år tilbake.
Men hvis dette er tilfelle bør det kanskje være et argument for igjen å satse på egne kulturnyheter, heller enn å neglisjere stoffområdet slik som i dag?
Titta titta!
I den sammenheng frister det å si «titta på Sverige!». Der har programposten Kulturnyheterna (som ble startet i 2001) to daglige sendinger mandag-fredag. Hovedsendingen på SVT1 klokka 18.15 varer et kvarter, mens den fem minutter lange kveldssendingen på SVT2 som regel er et konsentrat av det som ble sendt tidligere på kvelden.
Og de svenske Kulturnyheterna viser at det er mulig å skape en daglig spennende, varierende og lærerik miks som rommer både kultur- og mediepolitikk, anmeldelser, dybdegående nyhetsinnslag og mer lettbente popkulturelle saker. Selvsagt fra både inn- og utland.
Det går altså an. Bare ikke i NRK?
PS! Litt mer om undersøkelsen og innslagene i Kulturnyheterna:
En gjennomsnittlig sending i Kulturnyheterna inneholder 6-7 innslag. Under har vi listet opp noen innslag fra ulike kulturkategorier fra den undersøkte perioden (8. februar til 8. mars) som ikke har vært å se på NRK.
Kultur/mediepolitikk: Angrep på ytringsfrihet i Polen. Mediebråk mellom Storbritannia og Kina. Fransk lov mot bruk av barn i blogger. Moralregler i kinesisk film. Mord på Malta-journalist. Museer selger samlinger for å redde koronarammet økonomi. Politisk strid rundt kunstutdanning i Danmark. Leseaktivister i Hviterussland arrestert.
Nyhetsreportasjer: Utdeling av mat til hjemløse på museer i Paris. Sørkoreansk «couple look»-motetrend. Kunstvisning i vaksineringssal. Bruk av musikk i dagens politiske demoer. Peruansk karnivaldans. Lysfestival i København. «Kikketeater» i Japan.
Anmeldelser/omtaler: Shorta, dansk film. Don deLillo-bok. Britney Spears-dokumentar. Spillanmeldelse. Britisk sakprosa-bok. Chic Corea-nekrolog. Lawrence Ferlignhetti-nekrolog. Serge Gainsbourg-markering. Woody Allen-dokumentar. Billie Eilish-dokumentar. Small Axe-tv-serie.
Notiser/kjendisnytt: Elton John i vaksinekampanje. Bruce Springsteen promillekjøring. Mary Wilson-død. Timberlake og Britney. Nick Cave-album. Daft Punk gir seg. Golden Globe. Rod Stewart-imitator.
I den undersøkte 30-dagersperioden (08.02 – 08.03) hadde NRK Dagsrevyen totalt åtte kulturinnslag fra utlandet. Av disse ble seks vist også på SVTs Kulturnyheterna.
Totalt hadde Kulturnyheterna i den samme perioden rundt 80 innslag om utenlandsk kultur, og omtrent like mange om svenske forhold. Norge var representert i Kulturnyheterna med tre innslag: om Utøya-dom, Munch-signatur samt Knausgård-intervju.
Til opplysning: Leif Gjerstad har tidligere jobbet som journalist i Journalisten. Han har også sammen med Kathrine Geard skrevet boka «Frifant & budbringer», om Journalistens første 100 år.