Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det danske politiske partiet Nye Borgerlige har laget sitt eget mediekritiske program på Youtube, skriver danske Journalisten.
Annonse
I «Reflektor» faktasjekker partiet mediene, inspirert av faktasjekkingsprogrammet «Detektor» på Danmarks Radio (DR), som i mange år har faktasjekka politikere.
Nye Borgeliges reflektor har en satirisk tone og et hurtig tempo.
DR måtte rette
– Vi lager en omvendt «Detektor», nemlig «Reflektor», som i et speil, sier programleder Rasmus Ulstrup til danske Journalisten.
Ulstrup er også politisk konsulent i Nye Borgerlige, og allerede etter første episode av Reflektor, «Lyver DR om ligestillingen?» fikk han DR til å rette en artikkel om likestilling.
DR hadde skrevet at kvinner med lederambisjoner har statistikken mot seg, fordi kun hver tredje kvinne er leder, noe det ikke var belegg for.
– Det blir som å si at det som mann er vanskeligere å bli sykepleier fordi flere kvinner er sykepleiere. Det holder jo ikke, sier Ulstrup i programmet.
Redaksjonsleder Søren Bygbjerg i DR synes det er «glimrende» at de blir faktasjekket av «Reflektor», ifølge danske Journalisten. Han mener det er et eksempel på at alle faktasjekker hverandre mer og mer, noe han ønsker velkommen.
– Vi får lov til å smake vår egen medisin, og da må vi spise den. Vi vil alltid gjerne bli bedre og mer presise, og hvis vi gjør feil eller er upresise, vil vi gjerne gjøres oppmerksomme på det, sier Bygbjerg til det danske fagbladet.
Han legger til at det ikke spiller noen stor rolle om det er et politisk parti, eksperter eller vanlige lesere som gir beskjed.
Annonse
– Mediene har godt av det
Her i Norge jobber Faktisk.no med faktasjekking av både politikere, mediene og andre som deltar i offentligheten. Redaktør Kristoffer Egeberg mener den største forskjellen er at de er uavhengige, og ikke partipolitiske, slik også DRs «Detektor» er.
– Det er jo kjempebra at nettopp politikere også er opptatt av fakta, men om folk har stor tillit til et partis faktasjekk, det er jeg mer i tvil om, sier han til Journalisten.
Han trekker fram at noe liknende skjedde i Storbritannia, da Boris Johnsons konservative parti faktasjekka det britiske arbeiderpartiet med twitterkontoen factcheckUK, men måtte beklage etter kritikk.
Slik Faktisk.no utøver faktasjekken er det en journalistisk sjanger, påpeker Egeberg, og mener det er noe alle journalister bør ha i ryggmargen.
– Jeg tror nok kanskje ikke politikere er de beste til å gjøre faktasjekker, men når det er sagt, mener jeg også politikere med rette må kunne påpeke når mediene gjør feil. Mediene har godt av det. Da kan slike stunt også ha en oppdragende effekt, sier Faktisk.no-redaktøren.