Er dette tidenes drøyeste oppsigelse?
Alle ansatte må i dag møte opp jobb. Ferierende, gravide og permitterte må være tilgjengelige på telefonen. For der kommer beskjeden om de har jobb eller sparken.
Og alt sammen skjer på danske skattebetaleres regning.
Danmarks Radio, NRKs danske søsterorganisasjon, må nedbemanne opp mot 200 stillinger. Slikt skaper en nedtrykt stemning i mediehuset, forteller lederen for journalistgruppen i DR, Anne Serlev.
I dag, onsdag, må alle ansatte møte på jobb klokken ni om morgenen. Bare de som er på ferie, er i barsel- eller en annen form for permisjon slipper. Og klokka ni må alle sørge for å være tilgjengelig på telefon. For den vil ifølge danske Journalisten være kanalen DRs ledelse benytter seg av for å fortelle om de ansatte fortsatt har jobb.
- Vi har åpnet for at folk i de enkelte redaksjoner eller avdelinger kan få velge om de skal sitte på plassen sin og få beskjeden der, gå litt unna og bli ringt opp på mobilen, eller få beskjed per SMS, sier Serlev.
Så vil én etter én bli kontaktet, hvilket også betyr at ledelsen vil si opp arbeidsforholdet.
- Den ansatte blir bedt om å komme til et møterom hvor sjefen og en tillitsvalgt vil være til stede. Det er også mulig å velge en annen bisitter om det er ønsket, men det er godt det uansett er en der, for folk hører ikke eller oppfatter ikke hva som faktisk blir sagt i slike situasjoner. De er rystet til grunnvollene.
Møtene er unnegjort på mellom fem og ti minutter. Det er ikke rom for forhandlinger eller diskusjoner. Alle får så et brev hvor det står at de er blitt nedbemannet. Alle får samme overordnede begrunnelse: Fordi det fra politisk hold er krav om kostnadskutt.
Under dagen, som kalles Sinnets dag, og som tidligere er gjennomført i 2010 og 2007, er det tidligere blitt reist kritikk mot at samtalene mellom den ansatte og ledelsen ble gjennomført i glassbur. Det skjer også i år.
- Vi har ikke annet enn glassbur her. Det er en utfordring. Vi har booket lokaler hvor det er mulig å skjerme vinduene, slik at folk ikke kan se inn. Men folk kan fortsatt gå til lokalet. Dermed kan man ikke ungå at det er en viss offentlighet rundt prosessen, sier Serlev.
Hun tviler på at særlig mange klarer å gjennomføre arbidet sitt i løpet av onsdagen.