Mathias Fischer er ferdig i mediebransjen når han forlater TV 2 og går over til TRY Råd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mener Lars Joakim Skarvøys exit er et tap for VGs lesere

Mathias Fischer (26) sier foreløpig takk for seg i journalistikken, men lover å være aktiv på Twitter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg frykter at den politisk journalistikken blir for tannløs, sier Mathias Fischer til Journalisten.

Onsdag ble det klart at han forlater kommentatorjobben i TV 2 for å bli PR-rådgiver i TRY Råd. Både Kampanje, Dagens Næringsliv og Medier24 meldte om jobbyttet først.

Fischer har som kommentator i TV 2, og som aktiv tvitrer, vært kritisk til at få journalister jobber med å få avdekket det politiske spillet bak dørene i politikken.

I juni skrev han en lengre Twitter-tråd hvor han hevdet at VGs Lars Joakim Skarvøy, Marie Melgård og Eirik Mosveen, samt DNs Tore Gjerstad og Gard Oterholm, var de eneste politiske journalistene som hadde det som hovedjobb.

– Det er ikke tilfeldig at det var disse menneskene (pluss Kristian Skard) som sprakk Giske-saken i utgangspunktet. Det er fordi de er dyktige og fordi de har null respekt for autoriteter. Sånne journalister trenger vi, skrev Fischer.

Nylig uttalte han at Skarvøys exit var et tap for VG og VGs lesere.

Begge delene står han for fortsatt.

– Vi mangler de journalistene med de gode kildene som vet hva som skjer på innsiden, og som har det maktkritiske blikket. Det er et tap for bransjen og norske velgere at VG ikke har den trioen de hadde før, sier Fischer i dag.

Skryter av TV 2

Fischer er bare 26 år, men har allerede en ganske innholdsrik karriere bak seg. Som 20-åring startet han som kommentator i Bergens Tidende samtidig som han var vara til Stortinget for Venstre i Hordaland. Nå ønsker han å prøve noe annet mens han fortsatt er i 20-årene.

Derfor takket han ja til jobben som PR-rådgiver i TRY Råd.

– Det var en mulighet som virket veldig spennende og jeg har lyst til å prøve noe annet. Try er en spennende og kreativ arbeidsplass med mange forskjellige kunder, sier Fischer.

Han starter i den nye jobben 1. oktober. Samtidig avviser han at det er noen konflikt i TV 2 som gjør at han bytter jobb.

– Jeg synes det er trist å forlate TV 2. Det er en veldig artig arbeidsplass som har veldig mye å by på. Å jobbe med politisk journalistikk, og som kommentator, har gitt meg veldig spennende dager, sier Fischer.

Han skryter av sin egen arbeidsplass og er glad for at de har valgt å gjenopprette politisk avdeling i kanalen.

– Jeg har stor tro på at de kan gjenoppbygge den. TV 2 var utrolig gode i valgkampen på bompenger, nettopp med den type journalistikk jeg etterlyser: Finne ut hva som faktisk skjer, og ikke sitere det som blir sagt, mener Fischer.

Varsler ingen fremtidig retur til mediebransjen

– Vil du selv være fortsatt like aktiv og meningsbærende i offentligheten?

– Jeg håper ikke det. Det var ikke hovedmotivasjonen til å slutte, men jeg ser frem til å ikke være så mye på skjermen og skrive så mye i offentligheten. Jeg tror det er godt å ta en pause fra det. Det suger energi å være samfunnsdebattant, sier Fischer, og tenker seg litt om.

– Men jeg sletter ikke Twitter-kontoen.

– Per Valebrokk, tidligere redaktør i E24, har tidligere sagt at det er sunt for journalister å prøve seg i andre bransjer. Er du enig i det?

– Det tror jeg er helt sant. Jeg ser frem til å være på innsiden av mange ulike selskap i ulike bransjer, for å forstå hva de tenker der. I veldig mange saker har pressen en egen presselogikk. Av og til sliter vi med å kommunisere hvorfor noe er eller ikke er en sak. Det er en kløft mellom vanlige folk og redaksjoner. Og jeg tror det er lurt å komme seg ut av redaksjonene og forstå næringslivet fra innsiden. Det tror jeg selv at jeg har nytte av, sier Fischer.

– Ser du for deg at du ender opp tilbake som kommentator eller journalist?

– Akkurat nå ser jeg bare for meg at jeg skal jobbe i Try. Og jeg har ingen andre tanker enn det.

Powered by Labrador CMS