Mediefolk:

Bildet av død mink er blitt publisert i en rekke internasjonale medier.

– Da jeg var tettest på, måtte jeg holde pusten

Han tok bildene av minkmassegravene som går verden rundt.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Artikkelen ble først publisert i danske Journalisten. Gjengitt med tillatelse.

Forrige uke gjorde Jysk Fynske Mediers fotograf Morten Stricker et internasjonalt scoop. Hans bilder av danske mink som blir kastet ned i en massegrav, endte nemlig opp i New York Times, The Guardian, BBC og en rekke andre internasjonale medier. Et mink-bilde ble også valgt ut av Reuters som et av ukens best bilder i «Photos of the Week».

Koronasmitte blant oppdrettsmink er årsaken til nedslaktingen.

Til tross for den internasjonale oppmerksomheten, opplever Stricker det hele som litt merkelig.

– Man vil gjerne ha anerkjennelse for sitt arbeid, men jeg får det for noe som i bunn og grunn er trist, og som viser at livsgrunnlaget til noen mennesker ender i et hull i jorden utenfor Holstebro.

Stricker har den siste tiden besøkt en rekke minkfarmer som har blitt stengt. Han sier det er vanskelig å ikke bli påvirket av det som skjer.

– Dette er et landbruk som har vært drevet i generasjoner, som nå plutselig forsvinner. Jeg har ingen meninger om minkoppdrett, men jeg kan likevel ha sympati med dem som blir rammet av dette.

Etter jobb måtte Morten Stricker sprite ned alt utstyret, sende klærne til vask og vaske seg selv for å unngå koronasmitte.

Munnbind og bad

Stricker sier at bildene dokumenterer avviklingen av en hel industri.

– Så på en måte er det underlig å få gratulasjoner for sitt arbeid. Det eneste jeg har gjort, er fortelle hvordan virkeligheten er.

Fotografen har ikke kommet inn på minkfarmene, så han har fotografert på avstand og tatt forholdsregler for å unngå å selv bli koronasmittet.

– Jeg brukte munnbind, holdt avstand, spritet utstyret, vasket klærne og gikk rett i dusjen etter at jeg hadde vært i nærheten av en minkfarm.

Måtte holde pusten

Et av bildene av en massegrav som blir fylt med mink, er tatt på 10-20 meters avstand.

– Selv om jeg hadde vinden i ryggen, luktet det kraftig av dyr i forråtnelse. Da jeg var tettest på, måtte jeg holde pusten.

I Danmark er bildene publisert i alle Jysk Fynske Mediers aviser via bilaget Avisen Danmark.

Den internasjonale interessen for bildene er imidlertid ikke noe Stricker tjener penger på. Det er Jysk Fynske Medier som sitter på rettighetene til videresalg.

Den danske fotografen sto 10-20 meter unna da han fotograferte.
Powered by Labrador CMS