Protestanter har lenge forlangt at politisjef Lawrence Cutajar skal gå av. Dette er bildet er fra 2017.
Foto: Rene Rossignaud / AP / NTB scanpix
Maltas politisjef går av under etterforskningen av journalistdrap
Anklages for å ha klusset til etterforskningen.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Maltas politisjef Lawrence Cutajar gikk av fredag etter anklager om at han har forkludret etterforskningen av drapet på journalisten Daphne Caruana Galizia.
Cutajar skriver i sin oppsigelse at han går av «slik at nødvendige reformer i politiet kan begynne å komme på plass», opplyste landets nye statsminister Robert Abela fredag.
Cutajar ble utpekt til stillingen i 2016. Hans avgang har vært sterkt ønsket av aktivister som krever rettferdighet for journalistdrapet. Caruana Galizia var en gravejournalist som ble drept av en bilbombe i 2017.
Aktivister anklager Cutajar for å ha klusset til etterforskningen og for å ha unnlatt å etterforske Pilatus Bank, som ble stengt i 2018 etter at bankens styreleder ble pågrepet i USA på anklager om hvitvasking.
Abela overtok statsministervervet mandag. Hans forgjenger Joseph Muscat gikk av etter omfattende press og med en EU-granskning hengende over seg, og etter at stabssjefen hans og to ministre trakk seg i november i forbindelse med etterforskningen av drapet.
Caruana Galizia skrev blant annet om de såkalte Panama Papers, og hun avslørte og kjempet mot korrupsjon. En av de tre som er siktet for selve drapet, har sagt at de fikk 150.000 euro for å ta den profilerte journalisten av dage. Forretningsmannen Yorgen Fenech er siktet for medvirkning til drapet. Han trakk Muscats stabssjef inn i saken, men stabssjefen ble løslatt etter å ha blitt avhørt i november.
De pårørende leverte i desember en rettslig begjæring med krav om at også Muscat må etterforskes for mulig innblanding i drapet.