Thomas Spence med fredagens The Guardian. Avisen har bidratt sterkt til at NoWs telefonhacking er blitt avslørt.

– Dette er et tidsskille

NJs nestleder har fulgt den historiske avisnedleggelsen fra London.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NJs nestleder, Thomas Spence, er ikke ukjent med News of the World. Da han arbeidet som London-korrespondent for Aftenposten fra 1998 til 2001 hadde avisa et rykte som et råskinn i journalistikken.

– News of the World, med et par “søskenbarn”, var allerede da beryktet for å bruke ganske grove metoder for å få sakene. Men de fikk nok holde på fordi avisen er stor og politikerne har vært redde for den, kombinert med en slags ærefrykt. De ville gjerne inn i varmen, og det var nok derfor Tony Blair i sin tid dro til Australia og talte for ledelsen i News Corp, forteller Spence over telefon fra London.

Vi var passive

Like før samtalen med Journalisten fulgte Spence med på statsminister David Camerons tale. Der erkjente statsministeren at alle hadde sviktet da telefonhackingen pågikk, også han selv.

– Vi gjorde ingen ting. Partilederne var så opptatt å vinne støtte fra avisene at vi ikke tok tak i problemet. Forholdet mellom pressen og politikere må endres, slo han fast i talen sin.

Alle kritiserte åpent

På onsdag diskuterte parlamentsmedlemmene i det britiske underhuset News of the Worlds telefonhacking.

– Det var et tidsskille i engelsk politikk. For tidligere har kun papegøyene på Labours venstrefløy kritisert Murdoch åpent, men på onsdag sto den ene etter den andre fram og kritiserte ham, også politikere på høyresiden.

Spence mener at opprullingen av NoW-skandalen kan få konsekvenser også i Norge. Særlig fordi den engelske mediebransjen på mange måter er et forbilde for den norske.

– Så vi må følge med på det som skjer, for her kan vi lære noe, og kanskje ta avstand fra noe.

Slakter PFU

Under pressekonferansen gikk statsminister Cameron langt i retning av å ville legge engelske PFU (Press Complaint Commision) dødt.

– Måten mediene er regulert på i dag, fungerer ikke. Derfor vil jeg nedsette en uavhengig kommisjon som skal se på pressekulturen, etikken og måten den er regulert på. Pressefrihet er viktig, men det betyr ikke at pressen er hevet over loven. Denne skandalen viser at måten pressen er regulert på ikke fungerer. Vi trenger et nytt system.

 

Powered by Labrador CMS