Sveriges tidligere Kina-ambassadør Anna Lindstedt ble i juli frikjent for tiltalen om misbruk av sin stilling for å ha deltatt i hemmelige forhandlinger om Gui Minhai. Nå skal Sveriges «tause» diplomati granskes.

Sveriges «tause» diplomati skal granskes

Skal vurdere sakene til Gui Minhai og Dawit Isaak.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En uavhengig kommisjon skal granske Sveriges «tause» diplomati.

Kommisjonen skal granske hvorfor Sverige ikke har lyktes i å hjelpe den svenske forleggeren Gui Minhai, som er fengslet i Kina, og den svenske journalisten Dawit Isaak, som er fengslet i Eritrea.

Hele utenrikskomiteen i Riksdagen stilte seg bak Moderaternas krav om å starte en granskning.

– Vi skal se på hva som er blitt gjort, hva man kan lære av det, hva som kunne vært gjort bedre og hva som har vært bakgrunnen for det såkalte tause diplomatiet, sa Moderaternas utenrikspolitiske talsperson Hans Wallmark til Sveriges Radio Ekot.

Gui Minhai drev en bokhandel i Hongkong, men forsvant i 2015. Han soner for tiden en ti år lang dom i kinesisk fengsel for å ha gitt informasjon til en fremmed makt.

Den svenske journalisten Dawit Isaak har på sin side sittet 18 år uten dom i eritreisk fengsel.

Isaaks datter Betlehem Isaak bekreftet i juli at faren var i live, men sa at hun ikke sto fritt til å dele hvordan hun hadde fått denne informasjonen. Årsaken var Sveriges praksis rundt taust diplomati.

– Jeg kan ikke og får ikke si mer, sa hun til Sveriges Radio.

– Det kalles taust diplomati fordi man ikke kan eller får lov til å snakke om hva som skjer, la hun til.

Powered by Labrador CMS