Programleder Fredrik Solvang holdt debatt om og med SIAN på NRK torsdag.

NRK forsvarer omdiskutert Debatten-spørsmål

– Illustrerte godt hvor ytterliggående en organisasjon som SIAN er.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdagens Debatten på NRK TV, der temaet var ytringsfrihet og det nylige bråket rundt Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN), har skapt reaksjoner.

Programleder Fredrik Solvang intervjuet SIAN-leder Lars Thorsen i studio.

Solvang tok opp SIANs syn på at mennesker som lever som «gode muslimer» bør interneres og deportes, og da Thorsen hadde karakterisert «en god muslim» som en som ønsker å drive med krigføring, voldtekt og slaveri, sa Solvang:

– Gi eksempler på nåværende personer som du ville rubrisert som gode muslimer.

Thorsen svarte med å nevne blant andre Shoaib Sultan.

– Poenget er om man vedkjenner seg og ønsker å følge tankesettet, det betyr ikke at alle som er gode muslimer i dag løper rundt og skjærer huet av naboen sin, sa Thorsen videre.

– Kan sette personer i fare

I tillegg til den generelle kritikken om å slippe til en ekstrem og marginal gruppering som SIAN i Debatten-studio, fikk Solvang kritikk for dette spesifikke spørsmålet.

Forfatter, Agenda-rådgiver og inntil nylig PFU-medlem Sylo Taraku skrev på Twitter:

– Veldig dumt å spørre Lars Thorsen om å peke på enkelte muslimer som ifølge ham jobber for å innføre islamisme i Norge. Man skal aldri la ekstremister lage lister på TV om «farlige muslimer» eller «farlige jøder.» Det kan potensielt sette de aktuelle personene i fare.

Taraku fulgte opp med å skrive at intervjuer av ekstremister helst burde gjøres i opptak, med eksperter og motstemmer tilgjengelig.

Mener informasjonen rettferdiggjorde intervjuet

Sent torsdag kveld kommenterte Solvang selv spørsmålet, også dette på Twitter, og skrev:

– Nå vet vi nøyaktig hvilket sjikt av personer SIAN vil internere og deportere. Det er selvfølgelig veldig ubehagelig for Shoaib Sultan å få høre det i Debatten, det beklager jeg, men utover det vil jeg mene at informasjonen det intervjuet ga, rettferdiggjorde konkretiseringen.

Sultan, som er MDG-politiker og kommunikasjonsansvarlig i Norsk Folkehjelp, svarte med støtte til Solvangs resonnement:

– SIAN har ropt løgnaktige påstander om meg på torg rundt om i landet lenge. Jeg syntes det var trist at andre ble dratt inn, men når det er sagt, nettopp ved slik konkretisering viser man galskapen.

Fredag henviser Solvang til redaktør Knut Magnus Berge i NRKs nyhetsdivisjon for kommentar.

– Naturlig å utforske

– Vi var klar over at det var kontroversielt å invitere SIAN til studio. Temaet for gårsdagens debatt var yttergrensene for ytringsfriheten, med bråket rundt SIAN-markeringene i Oslo og Bergen som bakteppe. Vi mente det var naturlig å invitere SIAN til å svare for seg i en slik kontekst, sier Berge til Journalisten.

Han påpeker at SIAN ikke var noe hovedelement i sendinga, og utgjorde ett av fem segmenter.

– Når vi så har SIAN i studio, er det naturlig å utforske hvor ytterliggående deres meninger egentlig er. Punktet med deres ønske om internering og deportasjoner av muslimer er et eksempel på dét, og da var det naturlig å spørre hvem de ønsker å deportere. Da kom det opp noen navn på offentlige personer, som vi mener illustrerte godt hvor ytterliggående synspunkter en organisasjon som SIAN har, sier Berge.

– Offentlige personer

– Hva vil du si til dem som er bekymret for sikkerheten til og belastningen for dem som ble nevnt?

– Jeg tenker at dette er offentlige personer. Det var ikke vår intensjon å lage noen liste, men å få anskueliggjort hvor ytterliggående denne organisasjonen er, med disse eksemplene.

– Men man kunne ikke vite hvem, eller hvor offentlige, personer SIAN-lederen kom til å nevne i svaret sitt?

– Formålet med spørsmålet var å få fram hvem SIAN mener skal interneres og deporteres. At navnene som da kommer, er eksempler på offentlige personer som publikum kan kjenne igjen, er naturlig, og det var det som skjedde.

– Vil du si at det var uheldig at eksempelvis Shoaib Sultan ble nevnt ved navn, eller er det noe han må tåle?

– Slik jeg har sett reaksjonen fra ham selv, bryr han seg ikke så mye, og sier at dette er noe han er vant til. Det som var viktig for oss, var å få fram spennet i hvilke grupper denne organisasjonen ser for seg at de vil deportere, avslutter Berge.

– Viser hvor ekstreme de er

Shoaib Sultan sier selv til Journalisten:

– Jeg har fortsatt ikke landet helt på om jeg synes det er greit å ha ekstremister i studio, å gi dem den scenen. Men når de først er der, synes jeg Solvang gjorde en god jobb med å avkle dem ved å konkretisere hva de litt diffuse tingene de pleier å si, egentlig innebærer. Det viser hvor ekstreme de er, og det synes jeg er helt greit.

Han sier at han ikke har et stort problem med å bli nevnt ved navn selv.

– Det har SIAN gjort på torg og stands over hele landet fra før. Det var uheldig at andre ble nevnt, sier Sultan.

Powered by Labrador CMS