
De eldste sliter mest med å avsløre falske nyheter
Opplever seg som mindre kompetent når det gjelder å navigere trygt på nett.
Medietilsynet lanserer i dag en ny guide som skal hjelpe eldre å oppdage falske nyheter.
Guiden er laget i samarbeid med Seniornett og Faktisk.no.
Eldre synes det er langt vanskeligere enn yngre å håndtere desinformasjon og falske nyheter på nett, viser Medietilsynets undersøkelse om seniorers kritiske medieforståelse.
Bare én av seks i alderen 60 til 79 år synes det er enkelt å håndtere falske nyheter på nett, kommer det fram i undersøkelsen. Andelen er halvparten så stor i denne gruppen som i befolkningen generelt. De som er 80 år og eldre sliter aller mest: Kun én av ti blant de eldste svarer at de synes det er enkelt å håndtere desinformasjon og falske nyheter.
– Resultatene viser at eldre sliter mer enn yngre med å skille sant fra usant. I tillegg opplever den eldste aldersgruppen seg som mindre kompetent enn andre når det gjelder å navigere trygt på nett, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, i en pressemelding.
– Dermed er det ekstra viktig å styrke den kritiske medieforståelsen blant de eldste. Det vil Medietilsynet gjerne bidra til, sier Velsand.
Dette er bakgrunnen for at tilsynet nå har laget en en guide tilpasset de eldre. Informasjonsopplegget gir tips og råd både om falske nyheter og persontilpasset innhold på nett.
– Tidligere har vi utarbeidet flere undervisningsopplegg for barn og ungdom, blant annet om deepfakes og falske nyheter. Nå er turen kommet til de eldste, sier Velsand.
– Det har vært viktig for oss å treffe målgruppen, og vi har derfor involvert seniorene i arbeidet både med hva de trenger å lære mer om, og hvordan informasjonen formidles. Vi håper det gjør at flere opplever seg tryggere på nett etter å ha benyttet guiden.