Pressen sover

(LESERKOMMENTAR): Årets julegave bør være en vekkerklokke, skriver den nyvalgte lederen av Stopp datalagringsdirektivet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressen sover, pressen sover,

i sitt lune hi.

Den er ikke farlig,

bare man trår varlig.

Pressen sover, pressen sover,

i sitt lune hi.

Det gjør vondt å se hvor tafatte og fraværende norsk presse er når det gjelder dagens viktigste samfunnsspørsmål. Politikere, advokater og ressurssterke interesseorganisasjoner har ingen problemer med å håndtere dagens søvnige presse.

I dag har vi en fin test for å se hvilke journalister og redaksjoner har skjønt hva samfunnsoppdraget innebærer, og hvem som ikke har skjønt det:

1. Les avgjørelsen til Personvernnemnda der de overprøver Datatilsynet:

2. Still kritiske spørsmål.

Forsømmer oppdrag

Hvem du eller dine journalister stiller spørsmål til er ikke så vesentlig. Det beste er om dere avkrever skikkelige svar fra begge sider, men forventningsnivået er nå så lavt at selv ensidige kritiske spørsmål til “feil” side vil være et stort fremskritt.

Nordmenns personvern trues ikke av kritiske spørsmål til fildelere som driver med ulovlig piratkopiering, men av pressens nærmest totale fravær av kritiske spørsmål.

Pressens oppgave er å stille kritiske spørsmål på vegne av folket. Det er jobben som skal gjøres, og det er utførelsen av den jobben som avgjør om folket føler de trenger pressen eller ikke.

Dessverre har store deler av pressen forsømt sitt samfunnsoppdrag, og derfor må mange enkeltpersoner bruke sin tid til å gjøre jobben som pressen ikke gjør. Det skaper ikke akkurat velvilje eller betalingsvilje for pressens innhold, for å si det litt forsiktig.

Ikke piratkamp

Kampen for personvernet er IKKE en kamp FOR piratkopiering MOT opphavsrettshaverne og politiet. Dette er en kamp FOR rettsstaten og politiet MOT konsekvensene av vedtakene som uvitende kunnskapsløse politikere vedtar på sviktende grunnlag.

Når Dagens Næringsliv skriver at Kripos (forhåpentligvis) skal etterforske piratkopieringen av Nokas-filmen, er det ingen av oss som reagerer. Vi vil at politiet skal etterforske og slå ned på kriminelle handlinger.

Det vi ikke vil ha, er en rettsstat der private etterforskere kan samle inn personsensitive opplysninger om mistenkte kriminelle fildelere, og attpåtil kreve utlevering av personsensitiv informasjon uten å gå via politiet. Det har vi nå, og det får vi mer av.

Utenlandsk etterforskning

I fjor høst skrøt f.eks. det svenske Antipiratbyrån av et europeisk rekordbeslag i en piratkopieringssak etter en privat svensk piratjakt i Norge. Norsk politi viste ingenting, og det var ikke så rart, ifølge svenskene: “Det norske politiet kan ikke kjenne til denne saken ettersom vi ikke har anmeldt i Norge”.

Vi har altså utenlandske private etterforskere som opererer i Norge uten at norsk politi vet om det.

Advokatfirmaet Simonsen kjente for øvrig heller ikke til saken, og jeg har ingen grunn til å tro at de ønsker å leke privat politi som overvåker alle nordmenn på nett. Problemet er at konsekvensen av tillatelsene de nå får på vegne av sine klienter, åpner for nettopp det.

Ved å stille kritiske spørsmål avslører pressen skandaler før de blir katastrofer.

Jeg forsøkte å stille et slikt spørsmål til justisministeren på en paneldebatt i forrige uke. “Det var et interessant spørsmål”, var alt han ville svare på spørsmål om hvordan Datalagringsdirektivet skulle sikres mot private etterforskere.

Han viste også til at det var domstolene som skulle være garantist for sikre denne tilgangen, men hadde ikke noe svar da jeg viste til “Max Manus”-kjennelsen i Høyesterett. “Jeg vet at Høyesterett er en domstol”, svarte han til slutt. Det er jo betryggende …

Flaut

Jeg er flau på pressens vegne nå, og jeg er forbannet på vegne av mine barn som skal vokse opp i det som er i ferd med å bli den privatiserte norske rettsstaten.

“Den som sover, synder ikke”, sies det. Mulig det, men den som sover får heller ikke med seg at kildevernet forsvinner i dragsuget. Les Personvernnemndas vedtak og tenk litt på det.

Det er noen enkeltjournalister som gjør jobben sin, men de er få og de har ikke fått med seg resten av redaksjonen. Når vi møtes på Skup-konferansen neste år håper jeg å legge fram en lengre liste enn jeg har i dag.

Samfunnet vårt trenger pressen mer enn noen gang, men det vi trenger er en våken presse. Dere andre klarer vi oss fint uten.

Nå nærmer det seg jul, og jeg har bare et julegaveønske. Gi alle journalister en vekkerklokke!

Anders Brenna er nyvalgt leder av Stopp Datalagringsdirektivet, tidligere nettsjef i Teknisk Ukeblad og redaksjonssjef i digi.no. Nå utvikler han søkemotoren Gravemaskinen.no.

Powered by Labrador CMS