En utgave av Novaja Gazeta i en russisk aviskiosk i mars i år. Avisa lever videre utenfor Russland.

Novaja Gazeta lanserer europeisk nettavis - holder journalistene anonyme

– En publikasjon som deler våre verdier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I slutten av mars kom nyheten om at den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta måtte sette produksjonen på pause. Det ble besluttet en måned inn i krigen i Ukraina, i en tid der den russiske statens innskrenkning av presse- og ytringsfriheten har blitt stadig strammere.

Nå starter en uavhengig avløper av Novaja Gazeta produksjon igjen, men denne gangen med hovedbase i Latvia. En redaksjon har allerede en stund publisert på blant annet Telegram og Twitter. Onsdag går nettavisen ved navn Novaja Gazeta Europa opp på nett, og skal dekke det som skjer i Russland på flere språk.

Fredsprisvinner Dmitrij Muratov er redaktør for russiske Novaja Gazeta, men det er en annen russer som skal lede det europeiske prosjektet, nemlig Kirill Martynov. Han skriver på eget nettsted at prosjektet juridisk og reellt er uavhengig.

Kirill Martynov leder Novaja Gazeta Europa.

– Vi vet at vi har lesere rundt om i verden som venter på verifisert informasjon. Derfor er journalistene i Novaja Gazeta, som ble tvunget til å forlate landet sitt grunnet yrkesforbudet som trådte i kraft, glade for å kunngjøre at vi lanserer Novaja Gazeta Europa – en publikasjon som deler våre verdier og standarder, skriver Martynov i forkant av lanseringen.

De fleste medarbeiderne som skal jobbe for avisen holdes anonyme i frykt for represalier fra russiske myndigheter.

– Dette mediet skal være en stemme for de russerne og de russisktalende som støtter Ukraina og Europa i denne krigen, sier redaktøren i et intervju med Latvias Radio.

I intervjuet forteller han at Novaja Gazeta Europa vil satse på sosiale medier. For det russiske publikumet er Telegram en av få muligheter, da andre plattformer er underlagt sensur.

I tillegg skal prosjektet gjøre seg synlig med flerspråklige kanaler på både YouTube og Twitter – ikke bare på russisk, men også engelsk, tysk og forhåpentligvis latvisk.

Powered by Labrador CMS