Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen viste fram et bilde på en mobiltelefon av årets fredsprisvinnere, journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov på Nobelinstituttet, i Oslo samme dag som årets vinnere ble kunngjort.

Fryktløse fredsprisvinnere i fryktpregede land

Fredag deles årets pris ut i Oslo rådhus.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den ene har vært i begravelsene til flere drepte kolleger, den andre måtte vente i mange uker før hun fikk tillatelse til å reise til Oslo. Årets fredsprisvinnere risikerer livet for å beskytte pressefriheten.

Da årets vinnere ble kunngjort 8. oktober, var det 15 år og én dag siden det brutale drapet på Anna Politkovskaja. Hun er den mest kjente av fredsprisvinner Dmitrij Muratovs kolleger til å bli drept, men langt fra den eneste.

– Dette er for Igor Domnikov, dette er for Jura Sjtsjekotsjikhin, dette er for Anna Stepanovna Politkovskaja, dette er for Anastasia Baburova, dette er for Natasja Estemirova, dette er for Stanislav Markelov, ramset Muratov opp på sin første, improviserte pressekonferanse 8. oktober.

Som sjefredaktør for Novaja Gazeta styrer han den eneste større uavhengige, maktkritiske avisa i Russland. Den kritiske journalistikken har kostet.

– Avisens motstandere har svart med trakassering, trusler, vold og drap, heter det i begrunnelsen fra Den Norske Nobelkomité.

Kan bli «utenlandsk agent»

Politkovskaja hadde skrevet kritiske saker om krigen i Tsjetsjenia, Sjtsjekotsjikhin om den russiske etterretningstjenesten FSB, Markelov om en voldtektsdømt russisk offiser. Kun få av drapene på Novaja Gazeta-journalister er blitt løst, og etterforskningene er ofte blitt nedprioritert av russiske myndigheter.

Muratov selv har fått en tydelig advarsel fra russiske myndigheter. Få dager etter at president Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov gratulerte redaktøren med fredsprisen, ga presidenten selv beskjed om at Muratov ikke ville bli skjermet.

De fleste uavhengige journalister i Russland er blitt stemplet som utenlandske agenter av myndighetene. Novaja Gazeta-redaktøren har foreløpig unngått å havne på denne lista.

Dersom det skjer, vil han og avisa møte absurde byråkratiske krav om revisjon av egen økonomi, risikere at kilder ikke lenger vil snakke med dem, og legge ut en advarsel om agentstatusen i alle innlegg i sosiale medier – fra journalistikk til bilder av kjæledyr.

Drapstruet av presidenten

Den andre fredsprisvinneren, Maria Ressa, risikerer ikke å måtte legge ut en advarsel om at hun er utenlandsk agent på Facebook-innlegg om hunden sin. Til gjengjeld har Filippinenes president Rodrigo Duterte uttalt at hun kan bli drept, og at han kan gjøre det selv. Det gjorde han attpåtil i et intervju med Ressa.

– Jeg var ikke redd. Jeg ville bare forsøke å finne ut hvordan han ble en slik leder, hvordan han fikk suksess med dette. Jeg håper at denne prisen vil inspirere flere filippinere til å kreve sine rettigheter, sa hun i et intervju med NRK etter fredspristildelingen.

Nyhetstjenesten Rappler , som Ressa var med på å grunnlegge i 2012, spiller en lignende rolle i et stadig mer autoritært Filippinene som Novaja Gazeta gjør i Russland. Avsløringer om korrupsjon, den omstridte narkotikakrigen som har krevd tusenvis av menneskeliv, og store grupper nett-troll som kobles til Duterte, har gjort nyhetsstedet svært upopulært blant makthaverne i landet.

Dom brukes mot henne

Ressa har også blitt arrestert flere ganger, og i juni 2020 ble hun funnet skyldig i injurier mot en forretningsmann. I tillegg er Rappler anklaget for brudd på loven om utenlandsk medieeierskap og skattefusk.

Dommen brukes av filippinske myndigheter for å forhindre henne fra å reise utenlands, men dette møter sterk motstand fra både rettsvesenet og Ressa selv. Likevel var det først kort tid før Nobel-seremonien at hun fikk klarsignal til å reise.

– Hver journalist må holde linjen fordi vi bare blir svakere med tiden. Vi slåss mot myndighetenes store makt – og jeg er ikke mot president Duterte. Jeg gjør bare jobben min, og jeg ber regjeringen gjøre jobben sin og slutte å misbruke makt, sa hun i et intervju med TV-kanalen ABS-CBN i 2018.

Trangere kår

Kort tid etter intervjuet ble #HoldTheLine slagordet for en felles kampanje fra flere journalistorganisasjoner til støtte for både Ressa og andre uavhengige journalister og medier i Filippinene. Slik støtte trenger både Muratov, Ressa og andre journalister som taler ytringsfrihetens sak verden over.

For de to fredsprisvinnerne er ikke bare forkjempere for ytringsfriheten i Russland og Filippinene.

– De er samtidig representanter for alle journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, skriver Den norske nobelkomité i sin begrunnelse.

Fakta om Novaja Gazeta

  • Russisk avis grunnlagt 1. april 1993 av tidligere journalister i Komsomolskaja Pravda, blant dem Dmitrij Muratov.
  • Den uavhengige avisen er prinsipielt maktkritisk og baserer seg på faktabasert journalistikk.
  • Siden oppstarten har avisen skrevet kritiske artikler om korrupsjon, politivold, urettmessige arrestasjoner, valgfusk, «trollfabrikker» og russiske militære styrker som brukes i og utenfor Russland.
  • Avisens motstandere har svart med trakassering, trusler, vold og drap.
  • Seks journalister i avisen er blitt drept, blant dem Anna Politkovskaja. Hun ble drept i en heis i leilighetsbygget der hun bodde i Moskva 7. oktober 2006.
  • 8. oktober 2021 ble avisens redaktør Dmitrij Muratov tildelt Nobels fredspris.

Kilder: Den Norske Nobelkomité, Wikipedia

Fakta om Dmitrij Muratov

  • Dmitrij Muratov (59) er en russisk journalist og sjefredaktør for den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta.
  • Novaja Gazeta har blitt kalt den eneste maktkritiske avisen som har nasjonal betydning i Russland.
  • Avisen skriver blant annet om statlig korrupsjon, politisk vold, valgfusk og menneskerettighetsbrudd. I alt seks av avisens journalister har siden oppstarten i 1993 blitt drept, blant dem Anna Politkovskaja.
  • Mottok 8. oktober Nobels fredspris for 2021 sammen med Maria Ressa.

Fakta om Maria Ressa

  • Maria Ressa (58) er en filippinsk-amerikansk gravejournalist som driver nyhetstjenesten Rappler, som er et nettsted for etterforskende og gravende journalistikk.
  • Hun jobber for ytringsfrihet og er en uttalt kritiker av Filippinenes president Rodrigo Duterte.
  • Rappler har avdekket korrupsjon blant næringslivsfolk knyttet til presidenten, og de har også skrevet kritisk om presidentens krig mot narkotika.
  • Hun har tidligere blitt arrestert for sitt arbeid som redaktør.
  • Mottok 8. oktober Nobels fredspris for 2021 sammen med Dmitrij Muratov.
  • Det var Ap-leder Jonas Gahr Støre som nominerte Ressa til fredsprisen.
Powered by Labrador CMS