Fredsprisvinnerne: Dmitrij Muratov og Maria Ressa.

Nobels fredspris til journalister

Hedrer Maria Ressa og Dmitrij Muratov.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nøyaktig klokken 11.00 i dag gikk døren på Nobelinstituttet opp og komiteleder Berit Reiss-Andersen kom ut med nyheten verden har ventet på: Hvem mottar Nobels Fredspris 2021.

Og årets vinnere er den filippinske journalisten Maria Ressa og hennes russiske kollega Dmitrij Muratov.

Muratov er sjefredaktør i den uavhengige avisen Novaja Gazeta i Russland, der seks av journalistene er drept på grunn av arbeidet sitt. Ressa var i 2012 med på å etablere det filippinske nettstedet Rappler, et mediehus for undersøkende journalistikk, som hun fortsatt leder.

– Ressa og Muratov får prisen for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland. De er samtidig representanter for journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

I år var det 329 nominerte til Nobels fredspris. Det er det tredje høyeste antall nominerte noensinne.

Den norske Nobelkomiteen vil først i midten av oktober si noe om hvilken form nobelfeiringen vil få.

Ap-leder Jonas Gahr Støre nominerte Ressa til fredsprisen.

Avslører maktmisbruk

– Maria Ressa bruker ytringsfriheten til å avsløre maktmisbruk, voldsbruk og en autoritær utvikling i sitt hjemland Filippinene, skriver Nobelkomiteen.

– Som undersøkende journalist og Rappler-sjef har Ressa markert seg som en uredd forsvarer av ytringsfriheten. Rappler har rettet kritisk søkelys på Duterte-regimets omstridte drapskampanje mot narkotika.

– Tallet på drepte er så høyt at kampanjen har preg av krigføring mot eget folk. Ressa og Rappler har videre dokumentert hvordan sosiale medier brukes til å spre falske nyheter, trakassere meningsmotstandere og manipulere det offentlige ordskiftet.

Forsvarer ytringsfriheten

Dmitrij Andrejevitsj Muratov har i en årrekke forsvart ytringsfriheten i Russland under stadig mer krevende forhold, ifølge komiteen.

– Siden 1995 har han vært avisens sjefredaktør i til sammen 24 år. Novaja Gazeta er den mest uavhengige og prinsipielt maktkritiske avisen i dagens Russland, heter det.

– Ved sin faktabaserte journalistikk og faglige integritet har avisen blitt en viktig kilde til informasjon om lite omtalte og kritikkverdige sider ved det russiske samfunn.

– Novaja Gazeta er den mest uavhengige og prinsipielt maktkritiske avisen i dagens Russland. Siden oppstarten i 1993 har Novaja Gazeta publisert kritiske artikler om alt fra korrupsjon, politivold, urettmessige arrestasjoner, valgfusk og «trollfabrikker» til bruk av russiske militære styrker i og utenfor Russland, skriver Nobelkomiteen i sin begrunnelse.

I sjokk

Ressa sier til TV 2 at hun er i sjokk over at fredsprisen går til henne. Hun sier hun har fått reisebegrensninger flere ganger, men håper hun får kommet seg til Oslo for fredsprisutdelingen.

– Jeg er litt i sjokk. Det er virkelig emosjonelt. Men jeg er glad på vegne av teamet mitt og vil takke nobelkomiteen for å anerkjenne hva vi går igjennom, sier Ressa til TV 2.

– Det betyr at vi skal fortsette å gjøre det vi gjør, med ny energi. Det vi alltid har prøvd å gjøre, er å skape ansvarlig journalistikk. Det er blitt mye vanskeligere med inntoget av sosiale medier, som lar ledere utnytte deres algoritmer og bryte ned demokratiene fra innsiden, sier Ressa.

Kan ikke ta æren

Fredsprisen er for avisen Novaja Gazeta og journalistene som er blitt drept, sier Muratov til nyhetsbyrået Tass.

– Jeg kan ikke ta æren for dette. Det er Novaja Gazetas pris. Den er for dem som døde mens de forsvarte folks rett til å ytre seg fritt, sier den prisvinnende redaktøren til det russiske nyhetsbyrået.

Dmitrij Medvedev blir intervjuet av Dmitrij Muratov i 2009.
Powered by Labrador CMS