KULTURMINISTER: Hadia Tajik presenterte sitt første kulturbudsjett på Folkemuseet. Foto:Kathrine Geard

Plot håper på gravestøtte

Mener DNs lederkommentar om Tajiks planer viser bakstreverske holdninger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dokumentarmagasinet Plot har slitt seg gjennom to år takket være velvillige private investorer. Samtidig har de skjelt til andre medier som har oppfylt kriteriene for å motta produksjonsstøtte fra staten. I fjor ble underskuddet betydelig. I år er det et håp om at det skal bli mindre. Men røde tall blir det uansett på bunnlinjen.

Så kom kulturminister Hadia Tajik på banen og kunngjorde fra Nordiske Mediedager i Bergen at regjeringen ønsker å etablere en egen støtte for gravejournalistikk hvor det kan søkes om penger direkte til prosjekt.

Åpner muligheter

Dermed øyner daglig leder og journalist Erlend Frafjord et håp og en mulighet til å kvitte seg med de røde tallene. Kanskje kan en slik støtte også bidra til å løfte bunnlinjen til et overskudd.

– For oss er det veldig interessant. Jeg synes dette er en veldig konstruktiv måte å bruke pengene på. For her er det ikke bare de etablerte mediehusene eller avisene som vil kunne nyte godt av potten, men også uavhengige journalister eller redaksjoner kan få ta del i pressestøtten, sier Frafjord til Journalisten.

Han mener det er spennende at en eventuell pott knyttes opp til faktisk produksjon og kvalitet på innholdet. Det har han savnet. Og selv om det blir en liten flik av den totale pressestøttepotten, vil det kunne bli en viktig del for frittstående miljøer som driver undersøkende og kritisk journalistikk.

– Det er mange flinke journalister som har tatt pakker og har lyst til å drive eget, da tror jeg dette kan være veldig bra.

Bakstreversk

Dagens Næringsliv på lederplass er ikke udelt positiv til forslaget fra kulturstatsråden. Avisen mener den første søknaden om støtte burde grave i hvordan «statlig støtte påvirker den undersøkende journalistikken».

- Det er en bakstreversk holdning. Det er veldig mange aviser som i dag er avhengig av pressestøtten, både den direkte og den indirekte. Mange redaksjoner lever på statens nåde allerede. Siden det eksisterer en sterk kobling mellom stat og mediebransje gjennom nullmoms og produksjonsstøtte, er det søkt å hevde dette blir enda verre.  

God idé

Skup-leder Jan Gunnar Furuly humrer når han hører forslaget fra DN, men sier at det ikke bør være noen slike premisser over hodet. Han synes kulturministerens tanke har noe for seg.

– Det er en god idé, men når det nå kommer fra Hadia Tajik og Arbeiderpartiet akkurat nå, kan det vel fortone seg som valgflesk, sier Skup-lederen.

Han har ellers ikke noen betenkeligheter ved et slikt forslag, og viser til at staten gir støtte til flere gode tiltak uten at det ligger noen bindinger ved disse. Slik pressestøtten deles ut uten forventninger om positiv omtale fra mottakerne.

– Pressestøtten skal bidra til mangfold og bredde, og når ordningen gjennomgås, hvorfor ikke la noen av pengene gå til spesifikke tiltak for å sikre kvaliteten i journalistikken?

Den vanskelige kvaliteten

Spørsmålet er bare hvordan kvalitet i journalistikken skal defineres. Frafjord sier at det ikke er så lett og viser til VG.

– VG kan ha store avsløringer av stor betydning for samfunnet. Samtidig kan de ha saker som er direkte tøvete. Også vi kan ha artikler som oppfattes som mindre viktige, det en utfordring å definere hva som er kvalitet.

 

 

Powered by Labrador CMS