Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum finner ikke legitimering av angrep mot journalister i Hans Rustads tekster.

Stavrum tar Document-redaktør i forsvar:
– Ser ikke at Hans Rustad på noe sted aktivt fremmer høyreekstremisme eller støtter angrep på journalister

Ber redaktørforeningen opptre prinsipielt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er to litt forskjellige spørsmål i denne saken. Det ene er om Hans Rustad er høyreekstrem. Det andre er om han oppfordrer til vold mot journalister, og det er det siste spørsmålet som må være avgjørende her, sier Nettavisen-sjefredaktør Gunnar Stavrum til Journalisten.

I en nylig kommentar har Stavrum tatt for seg to tekster av Document-redaktør Hans Rustad, som har fått kritikere til å mene at Rustad fremmer høyreekstremisme og bidrar til å rettferdiggjøre angrep på reportere, og således ikke kan være medlem av Norsk Redaktørforening.

– At Hans Rustad er ytterliggående på høyresiden, mener jeg generelt det ikke er noen tvil om. Om noen er høyreekstrem eller ikke blir et politisk-filosofisk spørsmål, og det burde uansett ikke være eksklusjonsgrunn fra redaktørforeningen å være høyreekstrem, sier Stavrum, og om det avgjørende spørsmålet:

– At han oppfordrer til vold mot journalister, klarer jeg ikke å lese i tekstene hans.

– Med på å hisse opp mengden

Reaksjonene mot Rustad har kommet i kjølvannet av nylige kommentarer om henholdsvis Proud Boys og forrige ukes kongress-storming.

Den førstnevnte kommentaren har tittel «Proud Boys står opp for Trump og lov og orden, og blir stemplet som høyreekstreme».

I den sistnevnte, publisert samme kveld som opptøyene i og utenfor kongressbygningen utspilte seg, skriver Rustad blant annet:

«Hva hvis mengden har rett? Hva hvis valget ble stjålet? Den kategoriske avvisningen av dette spørsmålet, uvilligheten til i det hele tatt å vurdere det, er med på å hisse opp mengden. Det er denne avvisningen som provoserer dem, ikke Trump. Men dét vil ikke journalistene forstå. De ser ikke sin egen rolle.»

Videre skrev Rustad at politikere og journalister virkelig får «noia» når de merker at de er ubeskyttet:

«Eliten roper alltid på politiet når de skal sette folket på plass. Men det er ikke sikkert politiet er interessert i å bruke rå makt mot mennesker som bare er ute etter å hevde sin rett til sitt eget land.»

Blir sak for styret

Som Journalisten fortalte før helga, skal foreningens styre ta stilling til om Rustad har opptrådt i strid med foreningens formål.

– Har han bidratt til å rettferdiggjøre angrep på reportere, er det helt åpenbart i strid med medlemskap, sa styreleder og Sunnmørsposten-redaktør Hanna Relling Berg til Journalisten.

Utfallet kan bli en advarsel til Rustad, eller at medlemskapet oppheves.

Men Gunnar Stavrum ser altså ikke grunn til at Rustad ikke kan være medlem videre på bakgrunn av de to nevnte kommentarene i Document, og skriver i egen kommentar:

«Jeg har lest kritikken og de konkrete artiklene det vises til, og ser ikke at Hans Rustad på noe sted aktivt fremmer høyreekstremisme eller støtter angrep på journalister. Slik jeg leser kommentarartiklene skriver Document-redaktøren hva han mener om USAs president Donald Trump og protestene mot valgprosessen, og analyserer hva som skapte stormingen av Kongressen.»

– Mener du at tekstene nærmer seg å oppfordre til vold mot journalister på noe sted, at de beveger seg i grenseland?

– Nei, jeg mener ikke det. Hvis noen av dem man støtter politisk viser seg å ha tilbøyelighet til vold, mener jeg ikke det dermed er dokumentert at man fremmer vold. Man kan eksempelvis ha politisk sympati for Black Lives Matter (BLM) og Antifa uten å støtte grupperinger eller enkeltpersoner som utøver vold, sier Stavrum.

– Viktig at forening av redaktører opptrer prinsipielt

Stavrum viser til en egen samtale med Rustad, der Document-redaktøren skal ha fordømt voldsbruk mot journalister, og uttrykt at han ikke ønsker å legitimere slik voldsbruk.

Nettavisen-sjefen oppfordrer redaktørforeningen til å vise takhøyde:

– Er det noe vi skal lære fra USA, så er det hvor farlig det blir når store deler av befolkningen ikke har tillit til mediene og oppfatter dem som partiske. Nettopp derfor er det så viktig at en forening av redaktører opptrer prinsipielt og slår ring om meningsmangfold i mediene, der ytringer blir møtt med motytringer.

Det er under tre år siden Document-redaktøren fikk innpass i redaktørforeningen.

Den gang uttalte daværende styrelder Harald Stanghelle til Medier24:

– Vi skal ikke ta stilling til hva folk må mene på meningsplass. Det avgjørende er at mediet er forpliktet på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

Powered by Labrador CMS