Pressens Faglige Utvalg ledes av Anne Weider Aasen.

Pressens Faglige Utvalg

Document felt i PFU for identifisering 

Ble felt på to punkter i Vær varsom-plakaten i lukket PFU-behandling.

Publisert Sist oppdatert

Document brøt god presseskikk da avisen identifiserte en siktet mann med alder, fornavn og første bokstav i etternavnet.

Det er konklusjonen til Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter at en klage mot nettavisen ble behandlet bak lukkede dører på gårsdagens møte.

PFU la vekt på at saken var i en tidlig fase og at identifisering ikke var berettiget. Utvalget peker også på at Document skulle også ha fjernet rammende leserkommentarer som brøt med god presseskikk.

To punkter

Konklusjonen til PFU ble derfor at Document har brutt god presseskikk på punktene 4.7 og 4.17 i Vær varsom-plakaten. Det første punktet tar for seg identifisering, mens det neste punktet går på redaksjonens ansvar for å fjerne innlegg som bryter med god presseskikk i kommentarfeltet.

Den innklagede artikkelen, som ble publisert i mars i år, tok for seg en hendelse der fire unge menn ble siktet for å ha stukket en 16-åring med kniv. 

Mennene ble beskrevet med alder, fornavn og første bokstav i etternavn. Det ble også gjengitt detaljer fra en tidligere dom for en av de siktede. Klager er en av fire som ble omtalt i Document-saken.

Document begrunnet sitt tilsvar til PFU sin delvise identifisering med at det forelå et berettiget informasjonsbehov. Document anførte at de bevisst brukte fornavn for å indikere ikke-vestlig bakgrunn, og anførte at det etter deres syn var i tråd med pressens samfunnsoppdrag å opplyse om dette. 

Redaksjonen påpekte også at ingen av de omtalte var mindreårige.

Unge lovovertredere

PFU så imidlertid annerledes på saken. I sin uttalelse skriver utvalget at det skal vises særlig varsomhet ved omtale av saker som er i et tidlig stadium. Likeledes skal mediene utvise varsomhet i saker som gjelder unge lovovertredere. 

«Bruk av fornavn og alder bidrar etter utvalgets syn til å identifisere de siktede for en videre krets, og finner at det i denne konkrete saken ikke var berettiget», skriver PFU.

Utvalget valgte også å felle på mangelfull redigering av kommentarfeltet:

«Selv om ytringene i kommentarfeltet kan være innenfor norsk lov, er det ikke dermed gitt at det er presseetisk forsvarlig å la dem forbli publisert. Redaksjonene har etter VVP 4.17 et selvstendig ansvar for å fjerne innlegg som bryter med god presseskikk, så snart som mulig», påpeker PFU.

Powered by Labrador CMS