Document-sjef Hans Rustad kommenterte både PFU-fellelser og sitt syn på norsk presse og presseetikk i prat med Ingerid Stenvold.

– Skulle ønske PFU kunne invitere oss og lytte til hva vi er misfornøyd med

Document-redaktøren diskuterte PFU-fellelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har ingen problemer med punktene i Vær varsom-plakaten, men fortolkningen av dem i praksis. Jeg skulle ønske presseforbundet og PFU kunne invitert oss og lyttet til nøyaktig hva vi er misfornøyd med, sa Hans Rustad.

Document-redaktøren stilte til prat med NRKs Ingerid Stenvold under den digitale oppsummeringen av PFU-året 2021 tirsdag.

Anledningen var at nettavisa troner alene på «verstingtoppen» i PFU for 2021, med syv fellelser for brudd på god presseskikk.

Noe av bakgrunnen for scenepraten var også uttalelser Rustad ga til Journalisten før jul: «Enten er det vi som hele tiden gjør feil, eller så er det noe galt med vurderingsevnen til PFU. Jeg vil si at det kanskje er begge deler.»

Og Rustad sto på sitt under praten med Stenvold: At PFU har en politisk slagside, og behandler ulike medier ulikt.

– Det er et faktum at hele Vesten har gjennomgått en polarisering de siste ti-femten årene. Da er det litt merkelig at PFU fremdeles er så konsensuspreget. Det har selvfølgelig å gjøre med at 60-70 prosent av journalister stemmer på venstresiden, sa Rustad.

Som samtidig erkjente at fjorårets fellelser på punktene i Vær varsom-plakaten (VVP) som omhandler imøtegåelse og tilsvar burde være mulig å unngå.

– Det er bare slurv å bli felt på punkt 4.14. Vi er en liten redaksjon, vi jobber mye, men det er ingen unnskyldning for ikke å praktisere tilsvarsrett.

– Hva med punkt 3.2 om kildebredde og opplysningskontroll, hvordan jobber dere for å få opp bevisstheten der, spurte Stenvold.

– Jeg tror ikke du skjønner hva du sier til meg. Vi hører på NRK og norske medier hver dag. Det dere skriver om fra verdens viktigste land, USA, er bare halvparten, for å si det mildt. Den andre siden slipper ikke til orde, den finnes ikke. Og denne siden er på fremmarsj i USA. Da har norsk presse og demokrati et stort problem, svarte Rustad.

Før Document-redaktøren gikk på scenen fikk PFU-leder Anne Weider Aasen spørsmål om synet om at PFU har en politisk slagside.

– Jeg mener PFU ikke har det. VVP kjenner ikke politiske synspunkter. Det er en presseetikk som gjelder for alle medier, fra ytre høyre til ytre venstre, for fagblader, Se og Hør og NRK Brennpunkt. Man blir felt ut fra plakaten på den publikasjonen som er klaget inn, ikke ut fra hvilket politisk syn man representerer i offentligheten, sa Aasen.

Powered by Labrador CMS