Terje Bringedal har fått noen av verdens fremste fotografer til Dokfoto kommende helg. Foto: Martin Huseby Jensen

Bringedal satser på damene

Seks av åtte fotografer under Dokfoto2014 er kvinner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For andre året arrangerer tidligere mangeårig leder av Pressefotografenes Klubb, Terje Bringedal, egen Dokfoto-festival. Fra 23. til 25. januar arrangerer han bildevisninger og forelesninger på Litteraturhuset i Oslo.

– Ja det er som vanlig sterkt kvinnefokus og det er helt bevisst. Først og fremst er det sterke kvinnelige fortellerstemmer der ute og det finns noen få her også. Det er viktig med kvinner som klarer å skape sin egen stil, gutta går litt i copycat-fella, skriver Bringedal i en epost.

Med egen stil

Han mener mange fotografer, av begge kjønn, mister noe av identiteten når de for eksempel begynner jobb i magasiner som har en etablert stil. Dokumentarfoto med egne fortellerstemmer mener han det er for lite av.

– Derfor er Dokfoto så viktig. Ved å skape inspirasjon til å la seg engasjere av sterke og viktige historier. Merk dere Mariella Furrer med sitt prosjekt My Piece of Sky, som har dokumentert seksuelt misbruk av barn i Sør-Afrika i mer enn ti år.

Andre fotografer som kommer til Litterturhuset er Newsha Tavakolian fra Iran, Kadir van Lohuizen med sitt prosjekt ViaPanam, Peter Dench med sitt skråblikk på det meste, Anna Claren, Mary F. Calvert, Ilvy Njiokiktjien og Elles Van Gelder. I alt er det snakk om fem World Press Photo-vinnere og en Pulitzervinner.

- Slike ambisjoner har jeg alltid hatt. Jeg er jo bare 62 år så jeg vil i mange år fortsette med dette og skape interesse rundt faget.

På egne skuldre

Dokfoto må ikke forveksles med Dok-festivalen som Terje Bringedal også tok initiativet til i 2005. Denne festen arrangeres i regi av Pressefotografenes Klubb (PK). Da Bringedal gikk av som leder i PK, valgte han å lansere sin egen festival.

– I tillegg til støtte fra Fritt Ord, bærer jeg festivalen på egne økonomiske skuldre, forteller han. – Jeg gjør alt arbeidet alene, booking av fotografer, reisebyråvirksomheten. Og så får jeg assistenter fra fotojournalistutdanningen under festivalen.

Også Canon, Tronsmo Bok og FotoVideo gir støtte til Dokfoto. Bringedal sier at så lenge det er krefter og økonomi, vil han fortsette med Dokfoto, men erkjenner at han taper penger på festivalen.

– Sånn er det bare. Jeg får jo ikke støtte fra den rike tanta NJ, selv om dette er det eneste fotojournalistiske arrangement i Oslo. Jeg mener det er viktig å opprettholde det når PK har flyttet sitt til Fredrikstad, som jeg syns er et godt tiltak for den byen og Litteraturhuset der.

Salget er ennå ikke avsluttet. Bringedal forteller at det er plass til 200 tilhørere hver av kveldene. Han håper og tror at oppslutningen vil være god.

Powered by Labrador CMS