Togene i brann etter Åsta-ulykken i 2000, der 19 mennesker omkom. – Vi kaster nytt lys over hendelsene vi alle fulgte og snakket om, lovet Jarle Nakken, programredaktør i TV 2, da serien ble presentert.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Da Norge sto stille: – Vi har hele veien hatt ambisjonen om å håndtere casene verdig og redelig
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Søndag drar TV 2 i gang med premieresesongen på dokumentarserien «Da Norge sto stille» – som skildrer seks hendelser som satte varige fotavtrykk i norgeshistorien.
Annonse
De skjedde i årene 1994 til 2004: Fra gisseldramaet på Torp og «Skrik»-tyveriet via Sleipner-forliset, togulykken på Åsta til øksedramaet om bord på Kato Air-flyet og NOKAS-ranet.
– Vi kaster nytt lys over hendelsene vi alle fulgte og snakket om, lovet Jarle Nakken, programredaktør i TV 2, da serien ble presentert.
Bak «Da Norge sto stille» står Hans Lukas Hansen og Tor Erik Olsen, som er henholdsvis regissør og produsent i produksjonsselskapet Norsk Fjernsyn.
– I utviklingen av programmet jaktet vi på øyeblikkene som folket husker best, og som har gjort sterkt inntrykk. Vi har latt menneskene som sto midt i de avgjørende situasjonene fortelle hendelsene fra sitt ståsted. Serien gir et unikt innblikk i hvordan de avgjørende øyeblikkene utspilte seg, hvilke kritiske valg som ble tatt på sekunder og minutter, og hvilke konsekvenser det fikk, sier Hansen og Olsen til NTB.
– Verdig og redelig
De valgte ut øyeblikkene som samlet folk rundt TV-skjermene, radioene og avisstativene. Som alle snakket om, og som satte dagsorden.
– I etterkant ser vi at dette også har vært øyeblikk som endret oss, og som førte til nye sikkerhetstiltak, endring i etterforskning og forsterket beredskap med mer, sier regissøren og produsenten, som tok i bruk både intervjuer og dramatiseringer.
– Dere begynner dramatisk med et gisseldrama?
– Ja, det er sterkt å starte programserien med Torp-hendelsen, som ender med at politiet skyter for å drepe. Samtlige episoder i serien tar utgangspunkt i dramatiske hendelser, og vi har hele veien hatt ambisjonen om å håndtere casene verdig og redelig. I episodene fortelles hendelsene sett fra nøkkelpersonenes ståsted, som både gir et komplekst og personlig preg på historien, sier Hansen og Olsen.
Annonse
Menneskelige perspektiver
Programskaperne sier til NTB at de også er opptatt av hvordan hendelser flere tiår tilbake fremdeles preger menneskene som var til stede.
– Her syns vi det ligger interessante perspektiver på et menneskelig plan: Har hendelsene endret dem, og hvordan preger det dem i dag, sier regissør Hans Lukas Hansen.
«Da Norge sto stille» tar mål av seg til både å skildre hvem de involverte var før hendelsen skjedde, og hvordan den forandret dem – så vel som endringene som fulgte, og hva man tror blir stående når historien skal oppsummeres av kommende generasjoner, ifølge TV 2.
De seks episodene dekker årene 1994 til 2004, og Hans Lukas Hansen og Tor Erik Olsen snakker da også om første sesong til NTB.
– Det finnes åpenbart mange flere øyeblikk å ta av, som vi håper vi får mulighet til jobbe med i fremtiden, lyder det fra de to.
Øyeblikkene som Norge sto stille
Gisseldramaet på Torp – 1994: To svensk-kroatiske ranere tok et ektepar og to politibetjenter som gisler etter et bankran i Larvik. De krevde løsepenger og et fly, og truet med å skyte ett og ett gissel mens de ventet i en bil på flyplassen. Beredskapstroppen fikk for første gang i fredstid ordre om å skyte for å drepe. Det gjorde de: En gisseltaker ble drept, mens alle gislene slapp fysisk uskadd fra dramaet.
Øksedramaet om bord på Kato Air-flyet over Bodø – 2004: En avvist asylsøker går til angrep på de to pilotene med øks, og prøver å få flyet til å styrte. Angrepet ble stoppet av to passasjerer som grep inn. Flyet var sekunder fra å gå i bakken.
Sleipner-forliset – 1999: Hurtigbåten «Sleipner», med 76 passasjerer og et mannskap på ni om bord, går i mørket og med to-tre meter høye bølger på skjæret Store Bloksen ved Ryvarden og synker. 16 mennesker omkommer.
NOKAS-ranet – 2004: Norsk Kontantservice, NOKAS, i kjelleren til Norges Bank i Stavanger, ranes for over 57 millioner kroner av ni tungt bevæpnede ranere. Under en biljakt og skuddveksling blir politimannen Arne Sigve Klungland drept. 15 menn er dømt for å ha vært med på eller medvirket til ranet.
Tyveriet av Munch-maleriet «Skrik» – 1994: Mens nordmenn benket seg for å se åpningen av Lillehammer-OL, satte noen en stige opp til et vindu på Nasjonalgalleriet og stjal deres versjon av «Skrik». Det kom til rette etter tre måneder.
Togulykken på Åsta – 2000: Et sørgående fjerntog fra Trondheim kolliderte med et nordgående lokaltog fra Hamar på Rørosbanen, like nord for den nedlagte Åsta stasjon i Østerdalen. Det oppsto en eksplosjonsartet brann. 19 mennesker omkom, 67 overlevde.