Prosjektleder Siw Myhre har ansvaret for pluss-satsingen til Drammens Tidende. Foto: Glenn Slydal Johansen

Gir abonnentene gratistilgang

DRAMMEN (Journalisten): I Drammens Tidende er «å plusse» innført som nytt begrep med ny digital betalingstjeneste.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er tirsdag morgen og klokka har ennå ikke passert 8.30. Ansvarlig redaktør Geir Arne Bore leder morgenmøtet i Drammens Tidende med redaksjonelle ledere, samt nett tilstede.

– Plusse den

Fokuset på møtet er papiravisen påfølgende dag. Men noe er likevel annerledes. Kvelden før gjennomførte avisen en myklansering av den nye nettbetalingstjenesten DT+. Dermed er det så å si ingen tekniske problemer morgen etter. Medarbeiderne har fokus på det redaksjonelle, og diskuterer en aktuell sak om omskjæring.

– Vi skal vel plusse den, men vi må ha noe åpent for å få debatt, sier Bore.

Å «plusse den» betyr at han vil legge den bak muren til den nye tjenesten. Eksisterende avisabonnenter får gratis tilgang, mens ikke-abonnenter må betale 7 kroner for dagspass. På plusstjenesten skal betalende lesere finne ekstrastoff, som et par saker fra papir, dybde, video, gallerier og nyttestoff, som ulike guider og tester.

Taper opplag

Drammens-avisen har valgt en litt annen betalingsmodell enn konsernkollegaene i Tønsbergs Blad. Årsaken gjenspeiles i opplagstallene. Siden toppen i 2001 har opplaget falt fra nær 50.000 til drøyt 33.000 eksemplarer i fjor.

– Vi er i en mer krevende opplagssituasjon enn Tønsbergs Blad. Derfor får abonnenter tilgang til DT+ og e-avisa, forklarer redaktøren senere.

Tanken bak valget er at de eksisterende kundene skal føle at de får mer igjen for pengene, samt en mer fleksibel løsning.

Tilbakeviser kritikk

Etter morgenmøtet med lederne går turen ut i det åpne landskapet der alle journalistene er samlet. Bore beskriver DT+ som avisas største nyskapning på nett siden forrige årtusen, da avisa gikk online i 1998.

– Lesere sier at «dere gjør dette bare for å tjene penger». Det er feil. Dette er et tiltak for å bevare de abonnementsinntektene vi har, lyder redaktørens oppsummering av de første tilbakemeldingene fra publikum.

Deretter går samlingen over i en evaluering av dagens utgave før en gjennomgang av dagens saker.

– Det blir en pluss-sak, sier prosjektleder Siw Myhre for DT+ om en gruppe japanere som skal besøke en lokal hytte.

Vil teste

Kanskje kan turistsaken oppfylle et annet mål redaktøren har. Nemlig at noen av de som uansett ikke kjøper papiravisen kanskje kan legge igjen noen kroner på nett.

– Rundt 50 prosent av de som leser nett leser bare nettavisa. Forventningene er begrenset til hvor mange som vil kjøpe papiravisa, utdyper Bore etter morgenmøtene.

Han mener at DT+ er en tjeneste for fremtiden, og at man kanskje ikke ser de store økonomiske effektene før om opptil fem år. Nå er det viktigste for ham å teste ut betalingsløsningen.

På spørsmål om leserne kan vente gravende journalistikk bak muren svarer Bore slik:

– Det skal vi finne ut. Funker New York Times? La oss finne det ut.

– Hva koster det å ha stoff fra New York Times?

– Ikke mye.

Spent på tall

Utenfor den åpne døra til redaktørkontoret sitter nettredaksjonen. Mens Bore går over til å besvare leserne på bloggen sin spør digitalredaktør Monica Lid om det «skjer noe». Hun sier at innholdet som ligger bak mur uansett aldri tidligere har blitt lagt ut på nett.

– Det ligger en del perler i arkivet fra TV Buskerud for eksempel, sier hun om kanalen som ble nedlagt som lokal-TV i 2008, men fortsetter som nett-tv.

Hun er naturlig nok spent på hvordan lesertallene vil utvikle seg, og hvor mange av de eksisterende abonnentene som tar i bruk tjenesten. Hun lover at det ikke blir et dårligere tilbud på dt.no med den nye tjenesten. Men hun er spent på om DT+ kan oppdra leserne til at ikke alt på nettet er gratis.

Fyller med innhold

Idet klokka passerer 10 har 360 personer opprettet brukernavn og logget seg inn. Prosjektleder Siw Myhre for DT+ desker opp et galleri. En journalist har vært i hjemlandet til en tigger i Drammen og besøkt familien. Nå skal flere av bildene ut bak mur.

– Dette er et samarbeid, og folk har vært positive. Nå må folk også tenke på pluss når de er ute på en sak, sier Myhre.

Hun har ansvaret for å legge ut innhold, finne stoff fra New York Times og redigere plussforsiden. Når tjenesten har lagt på seg med antall saker skal hun også ut og skrive egne saker.

– Krydder på pluss

På spørsmål om hvilke saker som havner bak mur eller ikke, sier hun at stoff vil bli delt opp.

– Med hendelsesnyheter sier det seg selv. Men når ting skjer i byen, som Elvefestivalen, kan vi legge bilder og anmeldelser på pluss. Men det er klart at vi må ha stemningsrapporter på dt.no også. Krydderiet havner på pluss.

Driften for plusstjenesten er i gang på nettdesken i Drammens Tidende. Det siste tallet Journalisten får med seg ut døra er at 704 personer har registrert seg før klokka har passert halv tolv.

Powered by Labrador CMS