Ap-politiker Magnus Straume er kritisk til Drangedalsposten og redaktør Jan Magne Stensrud. Stensrud mener Straume mangler respekt for ytringsfriheten.Foto: Drangedalsposten, NTB og Kristine Lindebø
Lokal Ap-topp laget liste over personer som roste lokalavisa og kritiserte ordføreren. – Jeg gjorde det som privatperson
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Drangedalsposten fortsetter å grave i det som har blitt kalt norgeshistoriens største mobbesak. Det likte lederen for Drangedal Arbeiderparti, Magnus Straume, så dårlig at han skrev dette på avisas facebookside:
Annonse
«Da har jeg laget en liste over personer som kommer til å kommentere dette oppslaget i Drangedalsposten, angripe ordføreren og rose Drangedalsposten. Jeg legger ikke den inn her, men lagrer den med tidspunkt for å dokumentere hvem som med forutsigbarhet kommenterer.»
Webinaret var i regi av Kogstad Lunde & Co, kommunens advokater i mobbesakene.
På webinaret deltok over 100 personer fra kommune-Norge. Tema var: Det offentliges erstatningsansvar 2021. I dette webinaret holdt drangdalsordføreren et foredrag om mobbesaka i Drangedal med undertittel:
Våren og sommeren 2019 eksploderte det mediene omtalte som «Norgeshistoriens kanskje største mobbesak». Hvordan ble saken håndtert, og hvilke råd har Drangedal til andre kommuner som mottar erstatningskrav som profileres i mediene?
Dette vakte naturlig nok Drangedalspostens interesse.
Kraftige reaksjoner
Magnus Straumes’ facebookinnlegg har skapt sterke reaksjoner. Det store flertallet av de som har kommentert er hoderystende til Straumes innlegg.
Straume presiserer overfor Journalisten at han ikke fører lister over hva folk mener, men at han satte opp lista før Drangedalsposten la ut nevnte sak, for å se om hans antakelser var rette, noe de ifølge Straume var – hundre prosent.
Nå hører det med til historia at Straume var den første som kommenterte på avisas facebookside.
Straumes innlegg fikk lokalavisa til å spørre Drangedal Arbeiderparti og, Vestfold og Telemark Arbeiderparti:
1. Er dette arbeiderpartipolitikk?
2. Føres det slike lister i alle kommuner?
3. Hva kan innbyggerne i Drangedal forvente seg når partileder Straume fører lister over hvem som mener hva i ulike saker?
4. Må folk i Drangedal være forsiktige med å mene noe offentlig?
Både Drangedal og Telemark Arbeiderparti sier at dette ikke er partiets politikk.
Styremedlem i Drangedal Arbeiderparti, Trond Jarle Roalstad svarer følgende i e-post til Drangedalsposten:
«Nei det er ikke Drangedal Arbeiderparti sin praksis å føre lister over hva noen måtte mene om saker. Den lista det refereres til har ingenting med Drangedal AP eller vår politikk å gjøre. Våre politikere står fritt til å delta i meningsutvekslinger, debatter og som i dette tilfelle kommentarfelt som privatpersoner og dele sine meninger.»
Fylkessekretær i Vestfold og Telemark Arbeiderparti, Odin Adelsten Bohmann, skriver i sitt svar:
«Det er ikke Arbeiderpartiets politikk å føre lister over menneskers ståsted eller politiske holdninger.»
Annonse
Rolleforståelse
Kan en person som Magnus Straume, med alle sine offentlige verv, kreve å bli «lest» som bare privatpersonen Magnus?
Ja, sier Straume. Han mener han har krav på å bli lest som privatpersonen Magnus Straume og ikke som leder for Arbeiderpartiet. Eller som leder i forliksrådet, styreleder i Drangedal Kraft AS, Drangedal Everk AS, Drangedal Energi Holding AS, og LO Vestmar.
– Det er privatpersonen Magnus Straume som kommenterer på Drangedalspostens facebooksider, ikke lederen for Drangedal Arbeiderparti, sier Straume til Journalisten.
– Dette har ingen ting, jeg understreker, ingen ting med Drangedal Arbeiderparti å gjøre. Her er det privatpersonen Magnus Straume som gir uttrykk for de synspunkta og det vedkommer ikke Drangedal Arbeiderparti, Telemark Arbeiderparti og ikke arbeiderpartiet på landsplan.
– Det er bare du (Audun Hasvik, red. anm.), Jan Magne Stensrud (ansvarlig redaktør i Drangedalsposten, red. anm.) og så er det den håndfulle som jeg har på den lista jeg la fram før andre kommenterte denne saka, det er de som sier at dette (facebookinnlegget red.anm.) har med partiet å gjøre, sier Straume.
Lang konflikt med avisa
Dette er ikke første gang Straume og Drangedalsposten er i tottene på hverandre. Journalisten har omtalt uoverensstemmelsene ved flere anledninger:
Ifølge Straume går konflikten mellom ham og redaktøren tilbake til 2014. Han viser til flere saker, men trekker spesielt fram avisas dekning av en anmeldelse mot ham for underslag, en sak som senere ble henlagt. I 2018 la Vestfold og Telemark Statsadvokatembeter følgende til politiets henleggelse «… intet straffbart forhold anses bevist». På et tidspunkt anmeldte også Drangedalspostens redaktør Straume for trusler og trakassering. Denne saken ble også henlagt av politiet.
– Det er greit nok, hver sak for seg, men når dette har holdt på slik det her har gjort siden 2014, er dette rein kampanjejournalistikk, for å henge meg ut, sier Straume.
– Jeg ser i ettertid at det var dumt av meg å legge ut den kommentaren på Facebook, fordi den blir misbrukt både av avisa og de jeg satte på lista. En liste jeg ikke kommer til å offentligjøre, men jeg kan legge den fram for folk med taushet, som politiet, for å dokumentere hvem som angriper ordføreren og roser Drangedalsposten.
Straume beklaget også, fra kommunestyres talerstol (tidspunkt: 3.07.55 i videoen) torsdag 18. mars 2021, at han lot seg friste til å skrive facebookinnlegget. Der innrømmet han, at det burde han ikke ha gjort. I samme innlegg sa Straume at han ikke fører lister over folk som har avvikende meninger i forhold til det han mener.
Annonse
En offentlig person?
Straume er en offentlig person, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, til spørsmålet om én person som Magnus Straume som har flere politiske verv, kan kreve å bli «lest» som privatperson når han uttaler seg i en pågående politisk sak.
– Det spiller ingen rolle hva en selv måtte mene om å være offentlig eller privat, det avgjøres av publikum, sier Floberghagen og legger til:
– Hadde Jonas Gahr Støre sagt noe tilsvarende og krevd å bli lest som privatperson, vet vi alle at det ikke hadde blitt akseptert. Han ville bli lest som partilederen. Slik er det også for en person som leder et lokalt partilag. Jeg, som generalsekretær i Norsk Presseforbund, må også regne med at alt jeg sier i medier eller sosiale medier vil tolkes i lys av min rolle.
Gitta Barth, advokaten til Cecile Haugen, et av mobbeofrene som har gått til sak mot kommunen, er sjokkert over innlegget.
– At noen politikere driver med svartelister, hører ikke hjemme i et demokrati. For min klient er det ganske fryktelig. Hun ble sjokkert og redd. Slik oppførsel skremmer folk og er antidemokratisk, sier Barth.
Straumes facebookinnlegg førte til at Cecilie Haugen tok pennen fatt og skrev et leserinnlegg i avisa.
Puste med magen
Advokat Terje Marthinsen fra Advokatfirmaet Kogstad Lunde & Co, som representerer Drangedal kommune i mobbesakskomplekset, sier i en kommentar at det er viktig at alle er bevisste på hva som kan være en del av den offentlige debatten og hva som hører hjemme i andre fora.
– Jeg mener først og fremst at det er viktig at alle holder diskusjonen om hvordan samfunnet i Drangedal kan og bør motvirke mobbing atskilt fra den juridiske diskusjonen som gjelder konkrete saker som enkeltpersoner har mot kommunen. Det er ikke akseptabelt at enkeltpersoner opplever at diskusjonen i mediene gjelder dem selv og deres individuelle sak, sier Marthinsen og utfordrer alle debattantene til å puste med magen.
– Jeg forstår at dette temaet vekker sterke følelser og at mange, på flere sider av bordet, føler seg både angrepet og urettferdig behandlet. Da er det lett å glemme at de fleste som engasjerer seg i debatten har et felles mål om å gjøre Drangedal til et bedre sted å bo. Det perspektivet blir fort borte i avisenes artikler og kommentarfelter.
Han legger til:
– Jeg synes likevel det er viktigere å identifisere hvor og hvordan vi kan få en konstruktiv og fremtidsrettet debatt, enn å påpeke at avisens spalter ikke er et egnet sted for dette. Her har både avisredaktører, politikere og alle vi andre et ansvar – uavhengig av hvilken hatt vi oppfatter at vi har på oss, og uavhengig av hvor vi står plassert i debatten.
– Den uenigheten som måtte foreligge i enkeltsaker er det enklere å løse. Der er vi glade for at domstolen hjelper partene til å sette et punktum, avslutter Marthinsen.
Respekt for ytringsfriheten
Avisas redaktør Jan Magne Stensrud i Drangedalsposten er klokkeklar i sin kommentar til Journalisten.
– De sakene som er skrevet om Straume dekker hva politikeren og den offentlige personen Straume har gjort i ulike sammenhenger. Jeg anbefaler at Straume gjøre alvor av det Vestfold og Telemark Arbeiderparti har anbefalt han å gjøre, nemlig å peke konkret på hva vi har skrevet som er feil eller usant. Jeg har tilbudt Straume hjelp til å klage til PFU, men han vil ikke det heller, forteller redaktøren.
– Det Magnus Straume gjør i denne saken er å utvise total mangel på respekt for ytringsfriheten. Straume er en offentlig person og burde vite bedre enn å bruke sin posisjon til å forsøke og true folk til taushet i en debatt på Drangedalspostens facebookside, fastslår Stensrud.
– Hindrer vi kritikk, så svekker vi pressefrihet, og svekker vi pressefrihet, så svekker vi ytringsfrihet. Ytringsfriheten er avgjørende for å realisere fundamentale menneskerettigheter. Det er det demokrati handler om, og det burde en erfaren lokalpolitiker som Straume vite. Fortsetter han slik blir jeg nødt til å blokkere han fra å delta i debattene heretter.
Stensrud avviser fullstendig at avisen har bedrevet kampanjejournalistikk mot Straume.
Etter publisering opplyser Straume til Journalisten at han ikke lenger ønsker bidra i debattene på facebooksiden til Drangedalsposten. Han kommer heller ikke til å svare på henvendelser fra Drangedalspostens redaktør.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Odin Adelsten Bohmann er leder i Vestfold og Telemark Arbeiderparti. Det riktige er fylkessekretær.