Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Jeg levde et rolig, vanlig liv, på lik linje med de fleste som som sitter i denne salen. Så fant jeg meg plutselig midt oppi en sak som rystet hele verden.
Annonse
FAKTA: Jamal Khashoggi
* 59 år gammel saudiarabisk journalist, kommentator og kritiker av kronprins Mohammed bin Salman.
* Forsvant etter å ha gått inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia 2. oktober 2018.
* Saudiarabiske myndigheter innrømmet 18 dager senere at han døde på konsulatet og hevdet at det skjedde under en slåsskamp.
* Sto i årevis nær kongefamilien, har vært rådgiver for regjeringen og har nære bånd til Saudi-Arabias elite. Hadde en lang karriere i hjemlandet som journalist, redaktør og kommentator.
* På 1980- og 90-tallet intervjuet han flere ganger al-Qaida-lederen Osama bin Laden i Afghanistan.
* I september 2017 forlot Khashoggi hjemlandet, ifølge ham selv fordi han fryktet å bli pågrepet, i likhet med mange aktivister og regimekritikere.
* Det siste året har han som skribent vært svært kritisk til den mektige kronprinsens politikk, spesielt krigen i Jemen, den diplomatiske striden med Canada og pågripelsene av kvinnerettsaktivister.
* Khashoggi hadde det siste året bodd i eksil i USA. Han har blant annet skrevet for The Washington Post. Han har beskrevet hjemlandet som preget av frykt, trusler og pågripelser. (NTB)
Det sa Hatice Cengiz, som var forlovet med saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi, før han ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i oktober i fjor.
Hun var første gjest på scena under årets Skup-konferanse, som startet fredag. Det var ikke annonsert på forhånd hvem som skulle komme til sesjonen, som hadde tittelen «Etter Khashoggi».
– Hvordan var det for deg å stå midt i en verdensomspennende mediestorm etter drapet? spurte NRK-programleder Hege Moe Eriksen fra scena.
– Det var veldig vanskelig, og det er også veldig vanskelig å prøve å forklare med noen få setninger her. Det var en utrolig tung byrde for meg å bære. Det eneste jeg har gjort er å se på nyhetene morgen til kveld og følge med på utviklinga, svare på spørsmål fra Jamals venner og kolleger, og på spørsmål fra nysgjerrige mediefolk.
– Kan jeg spørre deg: hvorfor tror du han ble drept? spurte Eriksen.
– Jeg tror ikke det var fordi han var journalist, men fordi han var en av de få menneskene som turte å snakke om frihet, demokrati og menneskerettigheter, sa Cengiz.
Hun beskrev Khasoggi som en varm og ydmyk person, og en dyktig journalist.
– Jamal var en modig journalist som ikke var redd for å si hva han mente. Han hadde seriøse, kritiske anmerkninger, spesielt om den utviklinga som har skjedd i Saudi-Arabia, og han gjorde dette uten å være redd for at han kunne bli mislikt. Den siste kritikken hadde begynt å bli tung for systemet å fordøye, og egentlig ble han nødt til å flytte til utlandet for å få et friere uttrykk for sine synspunkt.
Vi trenger modige journalister. Dere som journalister bør være enda mer pågående.
Hatice Cengi
Hun ga samtidig en oppfordring til salen av journalister og redaktører:
– Vi er i Norge, og begrepene frihet, menneskerettigheter og demokrati er noe man forbinder med Norge og Oslo. Derfor ber jeg alle som er tilstede her, som er kolleger av Jamal, om å være med å bære det ansvaret.
– Hva kan vi gjøre for å være med på det? spurte Eriksen.
– Det er veldig viktig å vite at det å drive med journalistikk ofte foregår under veldig vanskelige omstendigheter og med tøffe rammer. Men vi trenger modige journalister. Dere som journalister bør være enda mer pågående, sa hun.
Cengiz delte også personlig fra livet hun hadde sammen med Khashoggi, og hvordan det var å miste ham. Ingen av dem hadde den minste anelse om at noe kom til å skje da han gikk til konsulatet den dagen, fortalte hun.
– Når du ser tilbake, hva har gjort størst inntrykk? spurte Eriksen.
– Det har skjedd veldig mye, men det viktigste er at jeg nå må akseptere at et menneske som Jamal ikke vil være i livet mitt lenger. For det andre er det at han ikke fortjente dette, sa hun.
– Han var ikke noe annet enn godt og ydmykt menneske, men hans godhet ble straffet. Det er vanskelig for meg å akseptere.