Ellinor Albrigtsen og Jørn Tvervik. Foto: Martin Huseby Jensen

– Hun burde vært skjermet mot seg selv

TROMSØ (Journalisten): Politimester Truls Fyhn mener etterlatte i drapssak burde vært skjermet mot pressen. Det er ikke de etterlatte enige i.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tromsøs politimester Truls Fyhn mener Ellinor Albrigtsen ikke burde vært intervjuet midt i sorgen etter at en politimann drepte hennes datter. Fyhn mener pressen oppfører seg verre enn før i slike saker. Og han hevder etikken ikke er med når mediene dekker drapssaker.

Albrigtsen gjorde det klart under en sesjon på den nordnorske journalistkonferansen Svarte Natta at hun ikke er enig med Fyhn når han sier hun ikke visste hva hun ble dratt inn i.

– Ja, jeg vil påstå jeg visste hva jeg ble dratt inn i. Jeg skal ikke skylde på noen av journalistene som kom til meg. Jeg må være ærlig å si at de oppførte seg pent og de oppførte seg forsiktig.

Uenige

Jørn Tvervik er pårørende i drapet som fant sted i Mørkved i desember i fjor. Heller ikke han mener Fyhn er på rett spor om at det er blitt verre enn før.

– Jeg er også uenig med Truls Fyhn. Journalistene har en jobb å gjøre, og hvis man først er med på å gjøre et intervju, så får man faktisk være med på å forme hva som kommer fram, sa Tvervik. Fyhn svarte:

– Dette handler om å gå over en etisk grense når pressen kontakter de pårørende og intervjuer dem.

– Men disse to etterlatte opplever ikke det, repliserte intervjuer Svein Tore Bergestuen.

– Mon det du. Det er noe ganske annet å snakke med dem tre måneder senere, det er noe ganske annet enn i den akutte sorgsituasjonen. Jeg mener hun burde blitt skjermet mot seg selv, gjorde Fyhn det klart.

– Hvorfor skulle jeg skjermes? Jeg tror ikke han forstår helt hva etikk er. Jeg forstår at Tvervik valgte å vente, men jeg måtte ut og forsvare min datter, svarte Albrigtsen Fyhn.

Pågående

Tverviks datter opplevde å se sin mor bli drept. For Tvervik var det viktig å gå i dialog med pressen.

– Dere kommer til å sette på trykk uansett, og jeg synes det er bedre å kunne få bestemme selv hva som skal på trykk.

Tvervik hadde også flere opplevelser med mediene som ikke var gode. Han forteller at nettredaksjonene var utrolig pågående, mye mer enn de lokale som han opplevde som snille og forståelsesfulle.

– TV 2 var veldig pågående. De ville ikke ta nei for et nei. Og de bildene som ble sendt på TV 2 spurte vi om de kunne la være å sende. Bildene ble tatt da hun ble båret inn i bilen og for en 13-åring er ikke det bra å vite at der ligger min mor, forteller Tvervik som sier at han og TV 2 har ryddet opp i ettertid.

Høyrøstet

Han forteller også at han skulle fly fra Oslo til Bodø like etter drapet, sliten og nedbrutt. Da han sto og ventet på bagasjen, overhørte han en journalist som spurte høylytt om hva man visste eller ikke visste om offer og gjerningsmann. På dette tidspunktet visste ikke journalisten hvem Tvervik var.

– Da hadde jeg lyst til å slå til ham.

VG-journalist Thor Harald Henriksen har dekket de aktuelle sakene og svarer at slik skal man ikke oppføre seg.

– Dette er en situasjon hvor vi må tenke på hvordan vi oppfører oss. Vi snakker ikke høyt i telefonen om sensitive ting, sa han.

Bilder

For Ellinor Albrigtsen har det tyngste i sorgen vært bildene mediene fortsatt bruker.

– Det har vært veldig trasig å se bilder nytt på nytt av Kristin som ligger til dels udekket hvor føttene er synlig. Det var veldig mange bilder fra selve åstedet. Det var 23. januar og i forrige uke kom bildene opp. Den gleden jeg hadde da, og jeg hadde forsøkt å distansere meg fra det tragiske, det slo tilbake. Alle bildene har vært altfor voldsomt.

Albrigtsen har ellers ikke noe negativt å si om journalistene. Snarere opplever hun at journalistene hadde en god dialog og at hun fikk mulighet til å se hva som ville bli skrevet, og at det ved enkelte anledninger ble endret på.

Fyhn beklaget også politiets jobb på åstedet, som han selv karakteriserer som elendig. Blant annet fordi føttene på avdøde stakk ut og at man brukte for lang tid på åstedet.

I balanse

Også generalsekretær Per Edgar Kokkvold var uenig med Fyhn om at Albrigtsen burde vært skjermet mot seg selv.

Det er ingen ting i det hun sa som jeg har lest, og jeg har studert dette, som antyder at hun er en person i ubalanse, sa Kokkvold.

– Det er klart at når store høvding har talt, så skal man lytte. Jeg hadde ikke til hensikt å angripe henne. Jeg har gitt uttrykk for at pressen burde spart henne, og jeg ser ingen grunn til å tvære dette ytterligere.

Powered by Labrador CMS