Per Valebrokk:
Per Valebrokk hadde ikke på sin høyeste hatt da han ringte Europark-sjefen søndag kveld. Foto: E24
Flau E24-redaktør
Da E24s sjefredaktør fikk parkeringsbot, gikk det en smule varmt ved tastaturet. Nå har Per Valebrokk lært å gå kanossagang.
Opp som en løve og ned som en fell. Tittelen på søndagen til E24s sjefredaktør Per Valebrokk? Trolig. Onsdag i forrige uke fikk han parkeringsbot. De fleste av oss kjenner irritasjonen når den lange gule remsen ligger under vindusviskeren på frontruten. Da kan det være all verdens herlig påskelignende vær. Rundt hodet henger det mørke skyer.
Noen ganger lar vi disse overføres til fingrene, og videre ned i tastaturet. Slik redaktør Valebrokk fant det for godt å gjøre. Søndag ettermiddag skrev han en tordentale av en kommentar rettet mot Europark og dets sjef Per Rune Lunderby. Lappen lå jo tydelig i vinduet! Det hører her med til historien at E24 Dine Penger har skrevet mye om det man i parkeringsbransjen kaller «kvalifisert» synlighet.
Kommentaren publiseres og får stadig høyere momentum ut i sosiale medier. Hva er vel bedre, tenker kanskje leserne, enn en harmdirrende frustrasjon fra en bilfører. En redaktør som er blitt utsatt for urettferdighet og tar igjen … eller, kanskje det ikke var så urettferdig?
For kort tid etter at kommentaren er publisert, trekkes den igjen. Og ikke lenge etter det er en annen kommentar publisert. Ganske så ulik den første. For i denne dirrer ikke fingrene lenger av harme, nei, om de gjør noe er det å skjelve lett av ydmykhet. For Valebrokk hadde ikke fått bot på grunn av at parkeringsvakten ikke så parkeringsbilletten hans, men fordi han ikke hadde rett parkeringstillatelse.
Her finner du alt om E24
– God morgen, Valebrokk, hvor flau er du på en skala fra én til ti nå?
- Jeg snuser nok på en tier.
- Du skrev den første kommentaren i affekt?
- Her misforsto jeg fullstendig. Saken lå på en måte på straffemerket. Det var et veldig godt poeng at vi har skrevet så mye om kvalifisert synlighet, og det var dette jeg trodde jeg ble bøtelagt for. Problemet var at jeg hadde godt dokumenterte fakta, men tolket dem feil.
- Er dette fordelen og ulempen med å være sjefredaktør, du har tilgang til spaltene - og det er ikke alltid noen som stopper deg?
- Den ble lest av andre, men det er klart at det er jeg som har eneste ansvaret.
- Hvordan ble morgenmøtet med medarbeiderne dine som har arbeidet mye med disse spørsmålene?
- Jeg har ikke hatt det, men jeg var litt ekstra dukknakket da jeg gikk gjennom lokalene i morges. Vi skal ha en evaluering klokken 11. Da skal jeg gå gjennom seks punkter som vi kan lære av.
- Ok. De er?
1) Fakta er ikke nok. Du må forstå dem også.
2) Sosiale medier flytter grenser. Den første kommentaren ble delt nesten 2.000 ganger på en time.
3) Undersøk raskt om du har mistanke om feil.
4) Hvis du har noe å beklage, så beklag.
5) Merk beklagelsen tydelig også i originalartikkelen.
6) Rydd opp i alle kanaler. Vi la ut beklagelse også på Facebook i tillegg til på fronten vår. Og så ringte jeg Lunderby i Europark i går kveld. Han tok det veldig sporty. Vi hadde en hyggelig samtale hvor jeg la meg helt flat.
- Så nå har du lært å gå kanossagang?
- Var det ikke Henrik den fjerde som måtte gå kanossagang? Nå har jeg definitivt gått den.
- Hva er så en parkeringstillatelse?
- Det er en, i motsetning til billett, tillatelse til å parkere på reserverte plasser. Jeg har ikke tenkt over forskjellen mellom parkeringsbillett og parkeringstillatelse. Dette er en liten parkeringsplass der alle plassene ser ut til å være tilgjengelig for ordinær parkering. Bortsett fra det grusomt irriterende skiltet jeg ikke forsto rett, selvsagt. Det vesentlige er ikke at jeg ikke kunne det fra før, men at jeg ikke kunne det da jeg skrev kommentaren.
Og her finner du det vi har skrevet om Per Valebrokk