Erling Braut Haaland går fra Borussia Dortmund til Manchester City. Norske medier har jobbet hardt for å ha oversikt over overgangen.

Erling Braut Haaland til Manchester City

Derfor har Haaland-overgangen vært vanskelig for norske journalister

VG har hatt folk i både Tyskland og England for å finne ut hvor Haaland var på vei.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kveld kom bekreftelsen fra klubbhold:

Erling Braut Haaland skal spille for Manchester City neste sesong. Etter lang tid med spekulasjoner meldte klubben selv at de var blitt enige om en overgang med Haalands nåværende klubb Borussia Dortmund.

Både norske og internasjonale sportsjournalister har i lang tid fulgt sagaen om Haalands overgang med argusøyne. Men det er de internasjonale aktørene som har kommet med de tidlige meldingene om hvor jærbuen var på vei, og den italienske sportsjournalisten Fabrizio Romano ble raskt referert til i norske medier like før overgangen var et faktum.

Hvorfor har ikke norske journalister kunnet lede an i nyhetsdekningen av Norges største fotballovergang?

Krevende med tilgang

Roy Furuhaug er fungerende sportssjef i VG, og forteller til Journalisten at kildetilgangen i Haaland-saken er svært krevende. I tillegg til alle spekulasjoner som verserer gjør det at VG har valgt å være litt avventende.

Fungerende sportssjef i VG, Roy Furuhaug, er fornøyd med Haaland-dekningen.

– Vi har jobbet veldig hardt i denne saken og satser massivt, men selvfølgelig har noen journalister bedre tilgang enn andre. Vi har hatt folk stasjonert i både Tyskland og England over lengre tid for å forsøke å finne ut hvor Haaland skal.

– Er de internasjonale journalistene best?

– Jeg veier mine ord litt her, men man må også tenke på hvem som har interesse av å lekke detaljer om kontrakten. Dortmund har sine interesser og ønsker muligens å lekke noe informasjon i Tyskland. Slik som for eksempel detaljer om klausulen har vært vanskelig å bekrefte.

Vrien kildekritikk

Det er vanskelig å manøvrere når flere parter kanskje lekker informasjon som vil gagne dem, forteller Furuhaug.

Kildekritikk er både viktig og krevende når det handler om overganger i denne størrelsen, sier han. De to involverte klubbene har sine interesser, og kan eksempelvis ønske å få opp eller ned tempoet på prosessen, mens Haaland og hans agenter ønsker å fremstå attraktive.

– I VG kunne vi ha skrevet om spekulasjoner hver dag. Vi vet at Haaland er interessant å lese om, men vi veier veldig tungt før vi melder om spekulasjoner. Vi diskuterer mye og løpende, og så diskuterer vi dimensjoneringen av sakene. Jeg synes vi har truffet bra, sier Furuhaug.

– Har dere hatt gode nok kilder?

– Evalueringen av kildene tar jeg dessverre ikke i Journalisten.

– Internasjonale melder i øst og vest

Furuhaug får støtte av fotballjournalist og overgangsekspert i Nettavisen, Stian de Wahl. Han sier overgangen er så stor at han velger å følge saken litt passivt, fordi tilgang er svært vanskelig uten primærkilder.

– Det er Erling Braut Haaland, faren og agentene hans. Det blir så stort og mange rapporter. Det er kanskje det det bunner i. De internasjonale mediene melder i øst og vest. Jeg tror de fleste hadde ønsket å breake det, men jeg tror bare man ikke får alle detaljene, og det vil alltid være mer som dukker opp senere, sier de Wahl.

I overganger mellom norske klubber vil man ha flere detaljer i kontraktene på plass tidligere, sier han.

– Det blir så mange parametere her med klausuler, transaksjoner til agenter og juss. Pep Guardiola kunne jo ikke si noe på grunn av jussen i avtalene kun kort tid før klubben offentliggjorde enighet.

Guardiola er treneren til Manchester City.

– Hva ville det ha krevd å kunne få tilgang til primærkilder i denne saken?

– Da måtte man ha vært tett oppe i en av klubbsidene, eller på spillersiden. Selv da kan man ikke være helt sikker i en så stor overgang. Det dukker opp nye ting en part ikke har kommunisert, men som en annen kanskje vil styre, i tillegg har Haaland og leiren hans naturlig nok uttalt seg lite, og gjort seg utilgjengelig, sier de Wahl.

Enorm interesse

Interessen for Erling Haaland vil neppe forsvinne etter overgangen til Manchester City. Og for VG var kanskje nettopp håpet at jærbuen ville signere for et engelsk lag. VG inngikk nylig en avtale med NENT om bruk av videoer fra engelsk Premier League.

Furuhaug sier at det nå etter overgangen handler om å være «begeistret med integritet».

– Det som er journalistisk viktig er at VG skal være oppdatert på pengene i den transaksjonen. Hvordan det blir finansiert og hvor pengene kommer fra. Og så har man det fotballfaglige om hvordan Haaland blir benyttet, og om det går bra. Det er en del press som legges på en 21-åring fra Bryne.

Sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor, skriver i en sms til Journalisten at de ikke har reportere ute hos klubbene, men at de trolig vil sende folk når det blir relevant. På spørsmål om de har gode nok kilder i saken svarer Sundvor:

– Vi kombinerer flere kilder og eget kildenettverk. Vi ettergår det andre melder og kryssjekker info før vi publiserer.

Journalisten har vært i kontakt med sportssjef i TV 2, Vegard Jansen Hagen, som ikke har hatt anledning til å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS