Riksmålsforbundets medieprisvinnere 2022: Olav Traaen, Egon Holstad og Sturla Dyregrov.

Riksmålsforbundet hedrer språket til Sturla Dyregrov, Olav Traaen og Egon Holstad

Medieprisvinnerne er kåret.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Riksmålsforbundets mediepriser går i år til TV 2s nyhetsanker Sturla Dyregrov, NRK-fotballkommentator Olav Traaen og Egon Holstad, kommentator i iTromsø.

De tre hedres med henholdsvis TV-prisen, Lytterprisen og Gullpennen for god språkbruk.

– Egon Holstad viser hvordan riksmålet elegant kan kombineres med nordnorsk særpreg. Han briljerer språklig og retorisk som en småfrekk enfant terrible med glimt i øyet, sier juryleder Tom Egeland i en pressemelding.

– I avisene iTromsø og VG betrakter Holstad landet og verden med syrlig skråblikk i en befriende leken og uærbødig form og tone.

Lytterprisvinner Olav Traaen er særlig kjent som fotballkommentator i NRK.

– I radio gjenskaper han på direkten alt som skjer og skaper frodige bilder i lytternes hoder med sin presise, entusiastiske og billedrike formidlingsevne, sier lytterprisjuryens leder Kalle Lisberg.

– Å rapportere direkte fra sportsbegivenheter, der ingenting er gitt på forhånd, krever en språklig trygghet i bunn. Olav Traaen er en språkkunstner – på direkten.

TV-prisvinner Sturla Dyregrov i TV 2 Nyhetene får ros for sin språksikre formidlingsevne.

– Han bruker et korrekt moderat bokmål på en forbilledlig måte og med bergensk selvsikkerhet til å forklare kompliserte forhold slik at alle kan forstå, uttaler juryens leder Hans Rossiné.

– Sturla Dyregrov fører et sikkert og ledig språk. Han snubler sjelden i ordene, heller ikke i situasjoner uten manus å holde seg til.

Riksmålsforbundets mediepriser har lang historie. Lytterprisen ble delt ut første gang i 1960, og Gullpennen i 1985. Da gikk den til Arne Hestenes.

Årets mediepriser vil bli overrakt på et åpent arrangement i Oslo 28. april.

Powered by Labrador CMS