Kjetil Stormark. Foto:Kathrine Geard
Slåss for ferske statsmidler
LANDSMØTET (Journalisten): Frilanserne vil ha støtte til å drive systemkritisk gravejournalistikk.
- Dette er en kamp for å styrke frilansernes og de uavhengige miljøenes vilkår, sier Kjetil Stormark. Kvelden før fremmet han forslag til NJS tiltaksplan om at de uavhengige redaksjonelle miljøene må få statsstøtte til å drive kritisk journalistikk.
Stormark er bekymret for at en god del store systemkritiske graveprosjekter ikke blir noe av. Det mener han skyldes at mange prosjekter er for tunge til å dra alene som frilanser uten en samarbeidspartner.
Friske statspenger
Derfor mener Stormark regjeringen bør finne friske penger til å støtte denne type prosjekter. Han understreker at det ikke kan være slik at regjeringen skal tildele pengene til de forskjellige prosjektene, men at det heller må etableres en struktur som får rammetilskudd og så bringer pengene videre.
Under debatten tirsdag kveld sa avtroppende NJ-leder Elin Floberghagen at hun skjønner intensjonen til Stormark, men understreket at det er viktig for NJ å ha en helhetlig mediepolitikk. Hun viste til at da hun selv var medlem av mediestøtteutvalget var det flere av medlemmene som mente støttepengene til avisene kunne gis til journalistiske miljøer.
- Det utfordrer uavhengigheten, for hvem skal bestemme hvor disse pengene tas fra, sa hun.
Saker faller
Stormark presiserer at dette er tanke ikke ferdig tenkt. Nøyaktig hvordan en eventuell struktur skal forvaltes, er han ikke sikker på. Han avviser ikke forslag som Norsk Presseforbund eller IJ, men skjeler til USA og Pro Publica som har 44 millioner kroner i årsbudsjett.
Hans egen reise som frilansjournalist har gitt ham samarbeidspartnere, men ikke garantert samarbeid.
- Jeg sitter på flere tråder og mulige saker i kjølvannet av 22. juli som jeg ikke har fått nøstet opp. Norske og utenlandske medier har ikke vært villige til å stille ressurser til det, og da faller sakene. Det er saker jeg brenner inne med som jeg ikke får løst.
Stormark sier dette er en kamp som må tas og et problem som må synliggjøres. Prisen? Vel, det må være et vesentlig beløp, forteller han, men sier det er gjenstand for diskusjon om forslaget blir en realitet.