Anne Kristine Bohinen er bistandsadvokat for flere av de fornærmede i straffesaken mot kulturprofilen.

Kvinnen som anmeldte kulturprofilen først:
– Så på ham som min eneste arbeidsgiver

Første forklaring i retten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag og tirsdag har en kvinne i 20-årene forklart seg i Oslo tingrett om voldtektsanklagene hun gikk til politiet med i 2015.

Anklagene gjelder en mann som har hatt ledende stillinger i kulturlivet, blant annet som redaktør. Han står tiltalt for ni voldtekter. Mandag nektet han straffskyld på alle tiltalepunkter.

Da kvinnen forklarte seg mandag og tidlig tirsdag, fortalte hun at hun kom i kontakt og ble venn med mannen i 2010, mens hun var i slutten av tenårene.

Skaffet henne oppdrag

Kvinnen forklarte at mannen i en periode skaffet henne ulike ubetalte oppdrag, blant annet som skribent, for arrangementer og publikasjoner mannen var tilknyttet.

Hun forteller å ha jobbet for ham både før og etter to voldtekter politiet mener fant sted sommeren og høsten 2011. Ifølge tiltalen hendte voldtektene under en festival mannen var med på å arrangere og på et nachspiel etter et redaksjonsmøte med påfølgende fest.

– Jeg så på ham som min eneste arbeidsgiver, sa kvinnen under sin forklaring mandag.

– Følte skyld og skam

Om begge tilfellene nevnt i tiltalepunktene, forklarte kvinnen at hun våknet av at mannen forgrep seg på henne. Om første tilfelle forklarte hun at han penetrerte henne, i det andre at han berørte henne nedentil og kysset på henne.

Hun forklarte også at de opprinnelig hadde utviklet et vennskap, med tiden «en flørt» og at de hadde samtykkende seksuell kontakt både før og etter den første voldtekten skal ha funnet sted. I meldinger som ble lagt fram i retten, omtaler hun seg som forelsket i mannen i tiden rundt 2011.

Det tok nærmere fire år før kvinnen gikk til anmeldelse.

– Jeg følte mye skyld og skam, sa kvinnen, og videre:

– Jeg skjønte at det var voldtekt, men jeg prøvde å bagatellisere det overfor meg selv. På en side var han snill og god mot meg fremdeles. Jeg ble forvirret, det var en ambivalens der, men jeg var aldri usikker på hva som hadde skjedd. At det var overgrep, sa kvinnen i retten.

– Fantes kanskje flere

Hun fortalte at hun bestemte seg for å anmelde da en venninne betrodde at hun hadde opplevd noe lignende samme år. Begge anmeldte mannen, men venninnens sak har senere blitt henlagt.

– Vi snakket sammen, og tenkte «vi kan ikke bare la det fortsette slik». Hvis det var to av oss som hadde blitt voldtatt av ham, fantes det kanskje flere der ute, sa kvinnen.

Hun forklarte at hun i tiden etter anmeldelsen snakket med venner og kom i kontakt med flere som fortalte om lignende opplevelser, men kvinnen avviser å ha presset noen til å anmelde eller å ha bedrevet noen svertekampanje mot mannen.

– Det har aldri streifet tankene mine engang. Jeg har ikke hatt noen agenda om å starte noen svertekampanje, sa kvinnen, som også avviste å ha drevet noen «vervekampanje» for å få andre til å anmelde.

Anmeldte for falsk forklaring

Mannen ble siktet for voldtekt mot totalt 13 fornærmede. Fire av sakene har blitt henlagt av statsadvokaten.

Han anmeldte selv åtte av kvinnene for falsk forklaring. Politiet har henlagt anmeldelsene, men de er påklaget.

Da statsadvokat og aktor Trude Antonsen spurte kvinnen om anmeldelsen mot henne, svarte hun at hun ikke var bekymret:

– Jeg står inne for alt jeg sier og har ikke planer om å si noe annet enn sannheten.

Powered by Labrador CMS