«Vi er naturligvis enige i at det innebærer et brudd på god presseskikk å publisere opplysninger som ikke er korrekte», skriver ansvarlig redaktør Ulf André Andersen i Se og Hør.
Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Se og Hør innrømmer brudd på god presseskikk: – Vil ta lærdom av saken
Klagen havner nå på PFUs bord.
I sommer publiserte kjendisbladet en artikkel hvor de skrev at svømmeren Henrik Christiansen og TV 2-reporter Ellen Kessel hadde blitt samboere. Tittel var «Lykkelig med kjæresten». Det ble også trukket fram at samboerne nå skulle få mer tid til hverandre. Ikke noe av dette var riktig, kommer det fram i en klage de to har sendt til Pressens Faglige Utvalg (PFU).
«Henrik og jeg gjorde det slutt i mai 2020 og har begge nye kjærester. Se og Hørs artikkel er dermed dirkete feil og svært ubehagelig for oss og våre nye kjærester», skriver Kessel i klagen til PFU.
I klagen står det at Se og Hørs journalist var i kontakt med Norges Svømmeforbund for å spørre om et intervju med Christiansen i forkant av OL, men det ble aldri avtalt noe intervju.
Ifølge de to klagerne er Se og Hørs artikkel i stor grad basert på et intervju Christiansen gjorde med TV 2-programmet God morgen Norge i desember 2019.
I sitt tilsvar til PFU innrømmer Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen at bladet har bommet stygt.
«Dette er en alvorlig feil, som ikke skal skje og som skulle ha vært fanget opp i vår redaksjonelle kontroll», skriver Andersen.
Han forteller videre at Se og Hør både direkte overfor Kessel og Christiansen og på trykk i bladet har beklaget den feilaktige artikkelen.
Andersen skriver videre:
«Vi er naturligvis enige i at det innebærer et brudd på god presseskikk å publisere opplysninger som ikke er korrekte. Det har sviktet i kildearbeidet, og det helt grunnleggende er at vi skulle ha vært i direkte kontakt med paret selv, jf. VVP art. 3.2. Da kunne hele denne saken og den lange kjeden av feil den har utløst, ha vært unngått.»
Han legger til:
«Se og Hør vil ta lærdom av saken. Vi vil bruke den til å innskjerpe både den journalistiske håndverket i den enkelte sak og de generelle redaksjonelle kontrollrutinene våre. Målet å unngå at slike feil skjer igjen.»