PST får kritikk fra EOS-utvalget. Her ved PST-sjef Hans Sverre Sjøvold fra tidligere i år.

PST lagra opplysninger om en journalist i fem år

Får kritikk av Stortingets kontrollorgan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En journalist skal ha blitt registrert i Politiets sikkerhetstjenestes (PST) arbeidsregister i fem år.

Det kom fram da EOS-utvalget la fram sin årsmelding for 2019 tirsdag. EOS-utvalget er Stortingets organ som kontrollerer de hemmelige tjenestene.

I rapporten står det at «en journalist ble registrert fordi han ble invitert på middag av en person som er tilknyttet fremmed etterretning.»

Det står ingenting i rapporten om hvilke opplysninger som er registrert.

Oppfordret til sletting

EOS-utvalget reagerer på at journalisten hadde vært registrert i fem år. De mente det ikke var grunnlag for å opprettholde registreringen siden det ikke hadde skjedd noe nytt på flere år, og oppfordret PST til å slette opplysningen.

PST var uenige med EOS-utvalget og mente på sin side at registreringen var nødvendig, i og med at «fremmed etterretnings kontaktforsøk med potensielle kilder kan pågå over mange år.»

I rapporten står det at PST senere gjorde en ny vurdering og valgte å slette registreringen av journalisten.

– Angrep på pressefriheten

– Det er viktig at EOS reagerer på dette. Å lagre opplysninger om journalister er angrep på pressefriheten, skriver Kristine Foss, jurist i Norsk Presseforbund, i en sms til Journalisten.

Hun skriver videre at EOS-utvalget gjentatte ganger har kritisert myndighetene for å lagre opplysninger om journalister, og legger til:

– Folk må være trygge på at de kan gå til pressen uten å bli overvåket, og uten at myndighetene får tilgang til informasjon. Det er en forutsetning for kildevern og pressefrihet.

Foss mener en usikkerhet rundt dette vil føre til en nedkjølende effekt, slik at det blir vanskeligere for journalister å få tilgang til informasjon.

Powered by Labrador CMS