Erlend Aas. Foto: Birgit Dannenberg
Vil ikke savne Schibsted
Men litt rart å forlate konsernet, mener klubbleder i Scanpix.
Torsdag ble det kjent at Scanpix får ny eier. 11 år etter at selskapet oppsto som en sammenslåing av Scan-Foto og NTB Foto, kjøper NTB Schibsted ut av fotobyrået.
Sjefredaktør og administrerende direktør i NTB, Pål Bjerketvedt, forteller til Journalisten at selskapet vil fortsette å være selvstendig under sitt veletablerte navn.
I kortene
Leder i redaksjonsklubben, Erlend Aas, forteller at de ansatte i Scanpix ikke er nevneverdig overrasket over det om nå skjer på eiersiden.
– Det har ligget i kortene en stund etter at dere skrev om det, og så har vi hørt rykter om at det foregikk noe på den fronten.
Aas forteller at medlemmene i redaksjonsklubben ikke vet hva NTB planlegger på lang sikt, og at det på kort sikt er business as usual. Han mener at det i teorien kan være en fordel med to eiere som kan holde hverandre i tømme. Når det er sagt, påpeker han at både NTB og Schibsted har tatt ut store utbytter i tiden de to har vært eiere sammen.
– Sånn sett kommer jeg ikke til å savne Schibsted som eier, fordi mye mer midler skulle vært skutt tilbake i bedriften og brukt på innovasjon og utvikling. Både Schibsted og NTB har tatt ut maks utbytte, men jeg stiller med åpent sinn og ser lyst på fremtiden.
Styrke
Aas håper NTB vil bidra til å styrke den redaksjonelle profilen til Scanpix, samtidig som han også frykter at de vil få høyere press på måltall, og det er uenighet om produktivitet i bedriften.
Nå håper han fokus flyttes til kvalitet og det redaksjonelle produktet.
– Samtidig som jeg frykter en ytterligere uttarming av Scanpix’ ressurser, sier Ass og viser til at NTB hele tiden har krevd en stram økonomisk styring i selskapet, selv om det har gått i pluss hvert eneste år.
Den første åpenbare fordelen med overtakelsen, som ennå ikke er godkjent av NTB-styret, er å slå sammen bildedesken i Scanpix og desken i NTB. De to byråene arbeider allerede tett sammen, men det kan være at en fysisk flytting vil bidra til sterkere nyhetsovervåking.
– Vi har ennå ikke hørt noe om hvordan dette skal se ut. Så vi vet veldig lite om hvordan fremtiden vil bli.