Kristoffer Kumar og Natalie Remøe Hansen følger fortsatt saken om Tindersvindleren.

VG blir fremdeles kontaktet av potensielle ofre av Tindersvindleren

Vant pris for den digitale journalistikken.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kunne VG- og VGTV-journalistene Natalie Remøe Hansen, Kristoffer Kumar og Erlend Ofte Arntsen plukke med seg pris for Årets digitaljournalistikk fra NONA (Norwegian Online News Association).

Prisen fikk de for nettspesialen om «tindersvindleren» Simon Leviev, som VG slapp i februar. Der fortalte de historien om norske Cecilie, som hevder å ha blitt frasvindlet over to millioner kroner av Leviev, som hun først møtte på Tinder-date.

Pågrepet

Siden den gang har det skjedd mye med israelske Leviev.

I juni ble han pågrepet i Hellas for bruk av falskt pass. Han ble overført til Israel, og venter nå på oppstart av rettssak der han er tiltalt for svindler som ligger tilbake i 2010 og 2011.

– Men det pågår fremdeles etterforskning i flere europiske land, og de har mulighet til å kreve ham utlevert igjen etter hvert, sier Hansen til Journalisten.

VG-teamet følger saken videre, og Hansen og Kumar var blant annet på et fengslingsmøte i Israel tidligere i november.

Fra podiet under NONA-møtet fortalte teamet at de, ni måneder etter første publisering, fremdeles blir kontaktet av personer som mener at de er ofre av tindersvindleren. Senest denne uka skal de ha kommet i kontakt med nye ofre.

Erlend Ofte Arntsen, Kristoffer Kumar og Natalie Remøe Hansen mottar pris.

Stor sak i Israel

Etter presentasjonen forteller Hansen og Kumar at de ikke sitter med en konkret oversikt over antall svindelofre som har tatt kontakt:

– I tiden etter publisering snakket vi med flere ofre fra flere forskjellige land. Nå er det lenge siden sist, men så ble vi igjen kontaktet i forrige uke, sier Hansen.

VG har i flere saker etter nettspesialen fortalt historiene til andre personer, i blant annet New York og Amsterdam, som mener seg svindlet av Leviev.

Teamet tror litt av grunnen til tipsmengden fra utlandet er at saken ble publisert på både norsk og engelsk samtidig. Den engelske versjonen alene har en halv million sidevisninger, og saken har blitt sitert og omtalt i medier og sosiale medier i en rekke land.

Leviev framstilles i en ny rettshøring i Tel Aviv førstkommende søndag, og VG-temaet forteller at saken har fått særlig stor oppmerksomhet i Israel.

– På det første fengslingsmøtet var det et titalls journalister og fotografer i retten, forteller Kumar.

Levievs forsvarer har uttalt til VG at de er i forhandlinger om å inngå tilståelsesdom.

Powered by Labrador CMS