Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Da Cecilie Fjellhøy tok kontakt med VG, hadde hun allerede bestemt seg for å stå frem med navn og bilde.
Annonse
Via VGs tipsportal havnet tipset om «Tindersvindleren» i fanget til journalist, Erlend Ofte Arntsen. Stikkord som privatjet, falsk ID og store pengesummer, var nok til at Arntsen raskt svarte henne.
Norsk politi hadde henlagt Fjellhøys sak etter bare tre uker, og da den norske ambassaden i London heller ikke var villige til å hjelpe, var media siste utvei.
Litt over et halvt år senere, i februar i år, publiserte VG saken om Cecilie og hennes møte med mannen som endret livet hennes. 1,6 millioner unike mennesker har lest den hele 2,2 millioner ganger, noe som gjør Tindersvindleren til den mest leste saken i VGs historie.
Flest lesere på mobil
Arntsen koblet raskt på Natalie Remøe Hansen og Kristoffer Kumar i VGTV. Det ble tidlig bestemt at saken måtte presenteres med levende bilder, for i materialet Fjellhøy overleverte Arntsen, lå hele samtalechatten mellom Cecilie Fjellhøy og svindleren Simon Leviev. Nesten 400 A4-sider med sms, lydfiler, video og bilder.
– Allerede før vi intervjuet Cecilie hadde vi bestemt at det skulle bli en videodokumentar. Alt materialet vi hadde tilgang til var i mobilformat, sier Hansen til Journalisten.
– Vi oppfordres daglig å fortelle historier som er tilpasset mobil, ettersom de fleste som leser VG, leser på mobilen. Vi har blitt flinkere til å prioritere format fra hvilket innhold saken har, fortsetter videojournalist Kumar.
– Denne gangen var materialet på høykant. Hvis man skal lage en dokumentar i 16:9 vil to tredjedeler av bildet være ubrukelig, sier han.
VG forsøkte å få seerne til å forstå hvordan Fjellhøy ble manipulert. Historien skulle oppleves på samme måte som hun opplevde den, via mobilformatet, meldinger og Whatsapp.
– Det som er annerledes med denne saken er at alle de viktigste hendelsene skjer i videoformat på mobilen som om seerne opplever det selv, sier Kumar.
– Videodelene er bundet sammen med tekstbolker, sånn at du som leser effektivt kjøres gjennom historiene og blar deg videre til neste punkt. Det har gjort at flere har fått med seg mer av saken. 50 prosen av leserne har fullført saken, noe som gir den en høyere gjennomføringsrate enn normalt, legger han til.
Annonse
Mange ofre
Historien om Cecilie Fjellhøy er spesiell. Simon Leviev svindlet henne for nesten to millioner kroner på 54 dager, og når VG begynner å grave i saken dukker det opp flere navn i svindlerens kjølvann. Elleve ofre i ni land hvor Leviev var anmeldt i syv og etterlyst i to. VG-journalistene gjorde det de kunne for å få tak i mannen.
– Vi sendte spørsmål vi aldri fikk svar på, og da vi forsøkte å ringe, blokkerte han oss. Vi brukte stadig nye telefoner for å få sendt forespørslene. Han visste godt at vi prøvde å få tak i ham, forteller Arntsen.
Mulig å finne
Ved å undersøke Fjellhøys kvitteringer kom det frem at hun hadde betalt for flyreisen til en av Levievs andre ofre, svenske Pernilla Sjøholm. VG tok kontakt med henne en onsdag i slutten av januar og møtte Sjøholm i Stockholm fredagen samme uka.
– I løpet av den kvelden kom det frem at hun har en avtale med Leviev i München dagen etterpå. Hun var fast bestemt på å dra, forteller Arntsen.
VG-teamet kastet seg rundt, og innen midnatt var flybillettene bestilt. De møttes på Gardermoen klokka 10 dagen etter. De første bildene fra fotograf Tore Kristiansen tikket inn i 14-tiden samme dag.
Annonse
Sporet telefonen
Ved å spore telefonen til Sjøholm med app-en Finn venner, fant de ut nøyaktig posisjon for møtet.
Teamet, denne gangen med fotograf Kristiansen i spissen, oppdaget et perfekt spanested i et parkeringshus rett over veien for luksusrestauranten. Møkkete pleksiglass gjorde det mulig å se paret, men skjulte samtidig VG-teamet.
Etter 20 minutter i parkeringshuset kom han ut.
– De brukte ganske mye tid utenfor inngangen og kjørte etter hvert vekk i en luksusbil – en Maserati. Det sørget for at vi fikk den dokumentasjonen vi trengte, vi så at oppførselen hans matchet det vi hadde fått av dokumentasjon i saken, sier Kumar.
– Det var også viktig for oss å dokumentere at dette er en mann det er mulig å finne. Vi har ikke hatt inntrykk av at politiet ellers har vært veldig opptatt av å ta han, nå fikk vi vist at det var mulig, legger Arntsen til.
Etter å ha lest saken om Tindersvindleren og hans utspekulerte metoder, har mange stilt seg spørsmålet: «Kunne det ha vært meg?»
– Det beste komplimentet vi har fått i etterkant av saken er «nå skjønner jeg hvordan det går an å bli lurt», sier Hansen.