Julian Assanges sak har vakt oppmerksomhet verden over i mange år.

Wikileaks-gründeren

Avgjørelse om Julian Assange-utlevering ventes om kort tid

Norsk PEN reagerer på at Storbritannia fortsatt ikke har offentliggjort om Julian Assange skal utleveres til USA.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er landets innenriksminister Priti Patel som skal vurdere om Wikileaks-redaktøren utleveres til USA, der han er tiltalt for spionasje og risikerer 175 års fengsel.

– Svaret skulle kommet i går, men ifølge våre kontakter i London må vi vente til slutten av denne uken eller i midten av neste. Bak kulissene pågår det et intenst diplomati, skriver Norsk PEN på sin Facebook-side.

Ytringsfrihetsorganisasjonen reagerer på forsinkelsen.

– Jeg mener at denne saken handler om journalisters rett til å avsløre hva makten gjør. Hvis Julian Assange blir utlevert til USA er det en fare for meg, og for deg, og for alle journalister som vil kikke makten i kortene, sier Erling Borgen fra organisasjonens Assange-utvalg til TV 2.

Spionasjetiltalt

Klassekampen skriver at Wikileaks-redaktør Kristinn Hrafnsson venter avgjørelse «når som helst.»

USA har tiltalt Assange for spionasje etter at Wikileaks i 2010 publiserte en halv million lekkede dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan og krever ham utlevert.

En britisk domstol avviste i januar 2021 begjæringen, men avgjørelsen ble senere omgjort av en høyere rettsinstans. I januar i år besluttet High Court i London at utleveringssaken kunne ankes, men også denne kjennelsen ble siden satt til side.

Rettsvesenmaraton

Til sammen har Assange tilbrakt over et tiår i det britiske rettsvesenet. I 2010 anmeldte to svenske kvinner ham for voldtekt og seksuelle overgrep, noe som førte til en internasjonal etterlysning. To år senere ble det besluttet at han kunne utleveres til Sverige, hvorpå han søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London i sju år.

Etter at Ecuador trakk tilbake beskyttelsen i april 2019, ble Assange pågrepet og har siden sittet i høysikkerhetsfengsel. Sverige har siden henlagt overgrepssaken, men han står altså nå tiltalt for spionasje i USA.

Tidligere i mai har Europarådets kommissær for menneskerettigheter, en rekke journalistorganisasjoner, og åtte norske stortingsrepresentanter bedt om at Assange ikke utleveres til USA.

Powered by Labrador CMS